Mijlpalen in de alliantie


Vers van de pers: het Dijkenboek

De afgelopen periode zijn veel dijkwerkers binnen de alliantie bezig geweest met het Dijkenboek. Dit is een boek vol informatie over dijktechnieken, en plan- en participatieprocessen. Het boek is bedoeld om inwoners meer inzicht te geven in de complexiteit van een dijkversterking en de rol die ze daarbij zelf kunnen vervullen. Door inwoners op een begrijpelijke manier te informeren, zijn ze beter in staat te participeren en hun belangen te behartigen.

image

Jaarbericht 2020

Ook in 2020 hebben we keihard gewerkt aan dijkversterking. In ons jaarbericht kun je lezen hoe wij samen met onze alliantie meters hebben gemaakt met de uitvoering van het Hoogwaterbeschermings­programma. We blikken terug op een bizar jaar, waarin dijkwerkers ondanks alles doorwerkten. Ook vertellen we over de resultaten en onze gezamenlijke thema’s, zoals innovatie, duurzaamheid en de ontwikkeling van de lerende alliantie.

Gunning aannemer Heel en Beesel

Waterschap Limburg heeft de dijkversterkingsprojecten Beesel en Heel definitief gegund aan de aannemerscombinatie Mourik Infra B.V. en FL B.V. Dit voorjaar start de aannemer met het voorbereidende werk. Tijdens de werkzaamheden wordt in totaal zo’n 5 kilometer dijk versterkt.

Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum gereed

Eind vorig jaar is de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum opgeleverd. Binnen dit integrale project is hoogwaterbescherming gecombineerd met het vergroten van leefbaarheid, economische ruimte en natuurontwikkeling. Het gigantische project is binnen tijd, budget en met behoud van de ruimtelijke kwaliteit gerealiseerd. Door de gebiedsontwikkeling is de waterstand bij hoogwater voortaan 35 centimeter lager. Daarnaast heeft het project een uniek natuurgebied, Maaspark Ooijen-Wanssum, opgeleverd.

Nieuwe naam en website voor Zwolle-Olst

Het project Zwolle-Olst van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een nieuwe naam gekregen: IJsselwerken. Met deze naam en een bijbehorende nieuwe website geven het waterschap en Boskalis een gezicht aan hun samenwerking. De dijk tussen Zwolle en Olst beschermt de inwoners van Salland en Zwolle.

Online kennisbank HWBP uitgebreid met POV’s

In het afgelopen jaar zijn enkele Project Overstijgende Verkenningen (POV’s) formeel afgerond. De belangrijkste resultaten zijn nu beschikbaar via de kennisbank van het HWBP. Het gaat om de eindresultaten van de POV Piping, POV Macrostabiliteit, POV Waddenzeedijken en POV Kabels en Leidingen. In de kennisbank vind je ook meer informatie over het lopende innovatieproject POV Dijkversterking met Gebiedseigen Grond.

Kansrijke productinnovaties voor piping

Om innovaties mogelijk te maken, werkt Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden intensief samen met de markt in een innovatiepartnerschap. Voor het faalmechanisme piping is een voorselectie gemaakt van 7 kansrijke innovaties die verder worden uitgewerkt bij het project Sterke Lekdijk. Deze innovaties zijn verdeeld over verschillende technieken en oplossingen.

Markermeerdijken vanuit de lucht

Alliantie Markermeerdijken laat regelmatig dronebeelden maken van de werkzaamheden aan de dijk. Dit levert mooie beelden op. Deze video is gemaakt in december 2020 en geeft een prachtig overzicht van waar de alliantie aan het werk is. Je ziet de aanleg van de oeverdijk bij Scharwoude, zand opspuiten voor een strekdam bij Schardam, en aanleg van loswallen en/of buitendijkse werkbanen in Warder, Volendam, Uitdam en Uitdammerdijk.

Onderzoek sterkte grasmat in volle gang

Waterschap Drents Overijsselse Delta onderzoekt hoe sterk de grasmat op zanddijken is. Op 3 locaties op de Vechtdijk tussen Dalfsen en Zwolle wordt de grasmat op de proef gesteld met een golfoverslag- en golfklapproef. Op een aantal locaties hield de grasmat lang stand voordat die kapot ging; op sommige plekken ging dat wat sneller. Het waterschap gebruikt de gegevens uit de proeven in het project Veilige Vecht en past de gegevens toe in het rekenmodel voor het bepalen van de sterkte van zanddijken en grasmatten. Eind 2021 zijn de resultaten bekend.

Start eerste fase dijk- en duinversterking op Schiermonnikoog

Het bestuur van Wetterskip Fryslân heeft een besluit genomen over de start van de eerste fase van de dijk- en duinversterking op Schiermonnikoog. Het waterschap wil de Waddenzeedijk en een deel van de duinen op het eiland versterken. Naast de veiligheidsopgave onderzoekt het waterschap ook hoe bestaande opgaves, wensen en initiatieven op het eiland gecombineerd kunnen worden met de dijk- en duinversterking.