Nieuws

Dijkversterking Spijk-Westervoort van start

De 27 kilometer dijk tussen de landsgrens bij Spijk en de A12 bij Westervoort wordt versterkt. Het dagelijks bestuur van Waterschap Rijn en IJssel heeft ingestemd met de indeling en fasering van dit dijktraject. Op dit moment onderzoekt het waterschap de conditie van de dijk meer in detail. Daarvoor vindt dit jaar al onderzoek plaats op en rond de dijk. Vanaf het najaar start de verkenningsfase van het deelproject tussen Westervoort en de Pannerdensche Waard. Meer weten over het project? Bekijk dan deze projectpagina.

Talkshow over emissieloos bouwen

Eind januari vond de jaarlijkse InfraTech plaats. Dit jaar speelde het vierdaagse evenement zich voor het eerst online af. De Unie van Waterschappen organiseerde als onderdeel van het evenement de dagelijkse talkshow ‘De Watertafel’. HWBP-directeur Erik Wagener mocht daarin meepraten over het thema: ‘Emissieloos bouwen binnen het HWBP: het kan!’. Ook Edwin Lokkerbol (Stichting Emissieloos Netwerk Infra) en Els van Grol (directeur Sterke Lekdijk – Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) schoven aan tafel. De aflevering kun je hier terugkijken.

HWBP-community’s over op LinkedIn-groepen

De online community's voor dijkwerkers zijn overgestapt op LinkedIn-groepen. Deze groepen zijn online ontmoetingsplekken voor vakgenoten die zich bezighouden met dijkversterkingsprojecten. Leden kunnen tussen bijeenkomsten door informatie delen en vragen aan elkaar stellen. Het HWBP ondersteunt 10 van die community’s actief. Denk aan groepen die horen bij IPM-rollen zoals projectmanager en projectbeheerser, en aan ontwikkelthema’s als duurzaamheid en communicatie. Bekijk deze pagina voor meer informatie over de LinkedIn-groepen.

Waterschappen presenteren projectenkalender 2021

Waterschappen en marktpartijen vinden een goede samenwerking belangrijk. Tijdens de online editie van InfraTech werd de projectenkalender van 2021 gepresenteerd. Deze kalender hebben de waterschappen gezamenlijk gemaakt, zodat de markt gemakkelijk kan zien welke projecten eraan komen. Op basis van dit inzicht gaan de waterschappen met de brancheverenigingen in gesprek over kansen en knelpunten. Met als doel om projecten effectief en op een maatschappelijk verantwoorde wijze uit te voeren. Deze opzet bevat de eerste uitkomsten. De volledige rapportage is nog in ontwikkeling.

Alliantie start versterking meest noordelijke module

De Alliantie Markermeerdijken is op 15 februari gestart met de versterking van de meest noordelijke module van het project, Hoorn Binnenstad. Deze module loopt van Visserseiland tot Schouwburg Het Park en is 700 meter lang. De dijk is hier afgekeurd op hoogte, buitenwaartse stabiliteit en de kwaliteit van de steenbekleding. De alliantie maakt de dijk hier weer veilig met een buitenberm. Op deze berm komt een doorlopende fiets- en wandelverbinding. Nagenoeg alle werkzaamheden worden vanaf het water verricht. De uitvoering in deze module duurt anderhalf jaar, inclusief een jaar rusttijd. In deze video zie je hoe de alliantie de dijk versterkt.

Pilot met digitaal bezoekerscentrum van start

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft voor het project Sterke Lekdijk samen met Royal HaskoningDHV een digitaal bezoekerscentrum ontwikkeld. Het gaat hierbij om een pilot voor het deelproject tussen Culemborgse Veer en Beatrixsluis. Het digitale bezoekerscentrum biedt bewoners en andere belangstellenden de mogelijkheid om op een interactieve manier door de informatie over de dijkversterking heen te gaan. Het centrum vervangt bewonersmomenten niet, maar is wel een mooie aanvulling. Meer weten? Bekijk dan deze pagina.

Emissieloos bouwen bij Stenendijk Hasselt

Het project Stenendijk Hasselt is een traject van ruim een kilometer langs het Zwartewater en grenst direct aan een Natura 2000-gebied. De dijk wordt versterkt met een damwand in de dijk, waardoor het unieke karakter van de monumentale stenen muur langs de dijk behouden blijft. Die muur wordt tijdens de werkzaamheden gelijk gerestaureerd. De damwand in de dijk plaatst het team met elektrisch materieel, waardoor er nauwelijks uitstoot is op het Natura 2000-gebied. Daarbij voert de aannemer het werk trillingsvrij uit, zodat het risico op schade aan de stenen muur en de historische woningen minimaal is. De uitvoering staat gepland vanaf juli 2022.

Eerste bevindingen marktvisiedocument

5 jaar geleden ondertekenden de waterschappen en marktpartijen het marktvisiedocument ‘De waterschapsmarkt van de toekomst’. Wat heeft dit opgeleverd? En waar valt nog winst te behalen? Marleen Hermans, hoogleraar Publiek opdrachtgeverschap in de bouw aan de TU Delft, heeft hier onderzoek naar gedaan. In deze presentatie staan de uitkomsten van haar onderzoek.

Informatieavond over Notitie Reikwijdte en Detailniveau dijkversterking KIJK

Bij dijkversterking KIJK (Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard) zet Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de volgende stap op weg naar het definitieve ontwerp. Daarom hield het waterschap op 16 februari een online bijeenkomst om betrokkenen te informeren over het opstarten van de MER-onderzoeken in deze fase. Voor de MER-onderzoeken is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Meer informatie kun je vinden op deze pagina. Je kunt hier ook de online bijeenkomst terugkijken.

Pilot Kunstwerken aan vooravond realisatie

Het HWBP-project ‘Pilot Kunstwerken’ bestaat – de naam zegt het al – alleen uit kunstwerken. Het gaat om de Spuisluis Oostoever in Den Helder, de Sassluis in Enkhuizen en de Hornsluis, de Noordersluis en de Zuidersluis in Schardam. Voor elk van deze sluizen is het afgelopen jaar bepaald hoe ze versterkt worden. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is nu bezig met de voorbereidingen voor de realisatie. Een project met alleen kunstwerken, is dat anders dan een dijkversterkingsproject? En wat maakt dit project nou zo bijzonder? Lees het hele bericht hier.