Lerende alliantie

Het HWBP is een lerende alliantie. We blijven ons voortdurend ontwikkelen door trends te monitoren, leerervaringen te delen en werkwijzen te evalueren en te verbeteren. Onze opleidingen en communities helpen ons om kennis te delen, te borgen en verder te brengen. Belangrijke thema’s daarbij zijn innovatiepartnerschap, duurzaamheid en het ontwikkelen van innovaties.

Innovatiepartnerschap

De markt is onmisbaar bij het uitvoeren van projecten. Door een vroegtijdige en actieve betrokkenheid van de markt komt meer innovatiekracht tot stand en worden projecten beter, sneller en goedkoper uitgevoerd. Daarom is er in 2019 geëxperimenteerd met innovatiepartnerschap. Bij een innovatiepartnerschap wordt een project aan meerdere partijen tegelijk gegund om een innovatie te ontwikkelen en realiseren.

Twee waterschappen gingen zo’n innovatiepartnerschap aan. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verdeelde voor het project Sterke Lekdijk de dijkopgave van 55 kilometer in 6 projecten en bracht dit in één aanbesteding op de markt.

Drie marktpartijen gaan hier gezamenlijk aan de slag. En waterschap Rivierenland gunde bij project Gameren aan drie partijen gelijktijdig het ontwikkelen van een grofzand-barrière. De partij die dit het beste ontwikkelt, maakt kans om deze ook te realiseren in de uitvoeringsfase.

Het innovatiepartnerschap wordt in 2020 geëvalueerd, om te bezien wat de effecten zijn op het sneller, goedkoper en beter realiseren van projecten. Vervolgens worden de lessen over de aanbestedings- en contractvorm verspreid binnen de alliantie.

Chris Klunder, senior adviseur Marktbenadering programmadirectie HWBP


‘We zien echt de voordelen van deze manier van marktsamenwerking. Meerdere marktpartijen doen tegelijk ervaring op met de ontwikkeling van een innovatie, waardoor die sneller, goedkoper én breder beschikbaar wordt. We ondersteunen waterschappen die voor innovatiepartnerschap kiezen. We doen dit door het innovatiepartnerschap op te nemen in het afwegingskader voor marktbenaderingen. Zo kunnen waterschappen een evenwichtige keuze maken over deze manier van het betrekken van de markt.’

Nieuw leerportaal opleidingen

Het HWBP heeft een opleidingsprogramma ontwikkeld voor de alliantie. Hierin bieden we opleidingen aan voor iedere rol binnen integraal projectmanagement en voor het vergroten van competenties en vaardigheden. Sinds juni 2019 kunnen medewerkers van Rijkswaterstaat en de waterschappen zich via een digitaal leerportaal aanmelden. Met dit systeem is de administratie en communicatie rondom opleidingen volledig geautomatiseerd. De overgang naar dit digitale leerportaal is soepel verlopen. Medewerkers weten het aanbod goed te vinden en schrijven zich digitaal in.

In 2019 konden medewerkers van de waterschappen en Rijkswaterstaat zich voor 27 verschillende HWBP-opleidingen inschrijven. 751 medewerkers maakten hier gebruik van. De meeste opleidingen zijn dan ook meerdere keren gegeven. In totaal waren er in 2019 162 cursusdagen.

Deelnemers beoordelen de opleidingen met een gemiddelde evaluatiescore van 3.9 op een schaal van 1 tot 5.

Luuk Claessens, Omgevingsmanager Waterschap Limburg


‘De driedaagse cursus Strategisch Omgevingsmanagement is een boeiende en leerzame training. De combinatie tussen theorie en toepassing van deze theorie in praktijkoefeningen wordt op een goede manier verdeeld over de cursusdagen. Onderdeel van de cursus was bijvoorbeeld: 'hoe zorg ik dat ik conflict-oplossend onderhandel met stakeholders' en ‘hoe maak ik gebruik van een positive no.’ De praktijkvoorbeelden uit de cursus pas ik dagelijks toe in mijn huidige werk. Als omgevingsmanager voor de HWBP dijkversterkingen in Limburg weet je dat je nooit iedereen tevreden kunt krijgen. Als je op de juiste manier kunt uitleggen waarom bepaalde wensen niet realiseerbaar zijn, komt dit ten goede van je project.’

Nieuwe opleidingen

  • Masterclass Kabels & Leidingen
  • Basismodule Kabels & Leidingen
  • Opleiding toetsers
  • Ontwikkelprogramma Contractmanagement
  • Opleiding Duurzame dijkversterkingen (vanaf februari 2020 beschikbaar)

Kennisdelen in communities

Het delen, borgen en verder brengen van kennis en ervaring is onmisbaar om onze opdracht op tijd en binnen budget te realiseren. Om dit te faciliteren heeft het HWBP communities in het leven geroepen, voor verschillende expertises en projecten. In tientallen communities vinden alliantiepartners en de gouden driehoek (overheden, kennisinstituten en bedrijfsleven) elkaar, zowel in fysieke bijeenkomsten als op het online platform. Geconstateerd is dat er een groot verschil is tussen de communities. Passend bij de koers van het HWBP kiezen we ervoor om de communities te laten groeien naar een meer volwassen fase. Daarbij focussen we op die communities die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de programmadoelen van het HWBP.

Denk hierbij aan de communities van het BAO, Projectmanagement, Omgevingsmanagement, Procesbeheersing, Subsidieverlening, SWIC, Techniek, Communicatie en Contractmanagement. De andere communities blijven bestaan, maar krijgen geen proactieve ondersteuning vanuit het programmabureau.

We hebben in kaart gebracht welke stappen nodig zijn om de communities te laten doorgroeien:

  • een SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) doel formuleren voor de community;
  • de juiste personen op diverse sleutelposities zetten;
  • een toolkit ontwikkelen voor de communitymanagers;
  • regelmatig fysieke bijeenkomsten organiseren.

In 2020 worden deze punten verder uitgewerkt.

Ervaring met communities

Yvette Pas, senior communicatieadviseur Waterschap Rivierenland

‘De community-bijeenkomsten geven een kijkje in de keuken van projecten van andere waterschappen. Rivierenland heeft een grote HWBP-opgave. De kennis en ervaring die ik inbreng, kan een ander ook weer verder brengen. Voor nu is het belangrijk om de programma- en projectcommunicatie goed op elkaar te laten aansluiten en met elkaar communicatiemiddelen te ontwikkelen die breed inzetbaar zijn, zodat we allen hetzelfde verhaal vertellen.’

Michiel Hartkamp, woordvoerder Waterschap Hollandse Delta

‘Bij ons is er nog geen schop in de grond en toch sluit ik geregeld bij community-bijeenkomsten aan. Het zijn juist in deze fase hele interessante sessies: elke keer weer staat er een programma dat met zorg en aandacht is uitgewerkt en waarin veel ruimte is voor het delen van kennis en ervaring op het gebied van projectcommunicatie en participatie. Doordat ik er wat verder van af sta, kan ik er met een brede blik naar kijken en op die manier de communicatieopgave van het HWBP verder brengen.’

Maurits van Dijk, technisch manager Waterschap Drents Overijsselse Delta

‘Onze community was al actief, maar sinds kort vinden we elkaar ook via het online platform. Een hele laagdrempelige manier van kennis delen. Dit stelt mij in staat om makkelijk te achterhalen wat ik nog niet weet, waardoor ik sneller zicht krijg op mijn eigen blinde vlekken. Zo was ik laatst op zoek naar ervaring met klei in voorland onder een watergang door. Ik kreeg direct bruikbare reacties. Zelf breng ik onze kennis en ervaring in over de golfoverslagproeven en het ontwerpproces bij het project Zwolle-Olst. Daar kunnen anderen weer van leren.’