Duur­zaam­heid

In 2023 moeten duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit structureel geborgd zijn in alle HWBP-projecten. In 2019 hebben we flinke stappen gezet om dat mogelijk te maken.

Gestructureerde aanpak

Afgelopen jaar bleek dat veel projecten met ambitie werken aan het borgen van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Maar dat gebeurt nog niet gestructureerd genoeg. Het ontbreekt vaak nog aan concrete opdrachten en plannen van aanpak voor duurzaamheid, waardoor deze thema’s nog niet goed kunnen worden meegenomen in de uiteindelijke ontwerpafwegingen.

We hebben in 2019 een start gemaakt met een meer gestructureerde aanpak van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Samen met enkele waterschappers en vertegenwoordigers van de Unie van Waterschappen stelden we een programmatische aanpak op. Het doel van deze aanpak is om op efficiënte wijze te zorgen voor de borging van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit in de werkwijze van het HWBP. De aanpak is ook een kader voor samenwerking van de alliantiepartijen.

Roadmap duurzame dijkversterkingen

Een andere bijdrage aan een meer structurele aanpak is de ‘Roadmap duurzame dijkversterkingen’. Met de ervaring van projecten die duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit al uitwerken - zoals Grebbedijk, Hansweert en Meanderende Maas -

kijken we hoe duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit kunnen worden ingepast in de werkprocessen. Komend jaar gaan we deze ‘Roadmap’ met de waterschappen bespreken en verder uitbouwen.

Duurzame Dijkendag

De belangstelling voor de 3e Duurzame Dijkendag was groot: meer dan 140 betrokken deelnemers gingen aan de slag met actuele vraagstukken. De workshops waren een startpunt voor nieuwe ontwikkelingen voor 2020. Belangrijke onderwerpen waren onder meer het geschikt maken van DuboCalc voor de planuitwerking, de mogelijkheden voor emissieloos bouwen, benoemen van ontwerpuitgangspunten, kennisdeling over duurzaam inkopen en het bedenken van een afwegingsmethodiek voor circulariteit.

Stikstof en PFAS

In 2019 ontstaat door het wegvallen van de PAS-regeling en door de aanscherping van PFAS-normen veel onduidelijkheid voor projecten. De stikstof- en PFAS-crisis vergroten hiermee de urgentie om emissies te reduceren en zorgvuldig en afgewogen om te gaan met grondstoffen.

Oplossingen voor de stikstof- en PFAS-verspreiding variëren sterk, maar als we verder gaan met het bij elkaar brengen van de kennis van dijkprojecten, kunnen we meters maken. Flinke stappen om CO2 en stikstof te beperken en de dijken circulair te maken, liggen in het verschiet. Zo is bijvoorbeeld met het optimaliseren van grondstromen nog grote winst te behalen.