Resultaten HWBP

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. De komende dertig jaar versterken we dijken, sluizen en gemalen zodat deze aan de nieuwe veiligheidsnormen voldoen. De veiligheidsopgave bedraagt op dit moment 1.274 kilometer. Dit is een groei van 350 kilometer ten opzichte van eind 2018. De veiligheidsopgave is nog onzeker tot 2023, omdat deze aan veranderingen onderhevig is en omdat dan nog niet alle dijken (volgens de nieuwe normering) beoordeeld zijn.

Vastgestelde kilometers HWBP

In 2019 is bij 14,1 kilometer dijk vastgesteld dat deze voldoet aan de wettelijke norm. Deze bestaat uit 12,2 kilometer dijk die na nader onderzoek toch aan de wettelijke norm voldeed en 1,9 kilometer dijk die het afgelopen jaar is versterkt en opgeleverd. Het gaat om de projecten Zettingsvloeiing van het Waterschap Hollandse Delta en Verbetering IJsseldijk Gouda (VIJG) van het Hoogheemraadschap Rijnland. Vanaf de start van het HWBP tot en met 2019 is in totaal voor 88 kilometer dijk vastgesteld dat deze voldoet aan de norm.

Meer weten

Wilt u meer weten over alle projecten die de komend jaren worden uitgevoerd, dan is dit terug te lezen in het projectenboek en vindbaar op deze kaart .

Programmavoortgang HWBP

In de grafiek is de ontwikkeling van het programma zichtbaar. Weergegeven is het aantal (te verwachte) vastgestelde kilometers dijk per jaar. Het HWBP bevindt zich in 2019 in een aanloopfase naar productie van gemiddeld 50 kilometer per jaar. Van de nu bekende totale veiligheidsopgave van 1.274 kilometer bevindt momenteel 598 kilometer zich in een van de drie projectfases (verkenning-, planuitwerking- of realisatiefase). Eind 2018 was dat 504 kilometer. Daarnaast is van 88 kilometer dijk vastgesteld dat deze voldoet aan de wettelijke norm. In de grafiek wordt vanaf 2014 de jaarlijkse stand per fase weergegeven.

Uitgaven 2019 HWBP

In 2019 zijn de uitgaven voor het HWBP 183,2 miljoen euro, ten opzichte van de begroting van 186,7 miljoen euro. Het grootste deel van de uitgaven betrof subsidieverleningen voor reguliere en innovatieve projecten (176,2 miljoen euro). Het restant is besteed aan uitgaven voor het Informatie Huis Water (IHW), de opleiding nieuwe normering en de kosten van de programmadirectie.

Vooruitkijken

Het programmadoel van het HWBP is dat in 2050 alle primaire keringen voldoen aan de wettelijke normen zoals die zijn vastgelegd in de Waterwet. Om het programmadoel te behalen, wordt verder gewerkt aan betrouwbare en heldere stuurinformatie. Op dit moment is een trend van vertraagde mijlpalen waarneembaar. Daarnaast zien we projecten ook duurder worden dan oorspronkelijk geraamd. Dit kan in de toekomst gevolgen hebben voor het behalen van het programmadoel. Om hier nu al op in te spelen, zijn verschillende werkgroepen geformeerd die de oorzaken van de vertraagde mijlpalen en de veranderende projectramingen onderzoeken en bezien welke beheersmaatregelen hiervoor genomen kunnen worden.

Binnen het programma zijn ambities opgesteld om het programmadoel te kunnen behalen. De ambitie is om gemiddeld 50 kilometer afgekeurde dijk per jaar te laten voldoen aan de norm en de dijkversterking voor een gemiddelde prijs van 7 miljoen euro per kilometer uit te voeren (prijspeil 2014). Door de vertraagde mijlpalen wordt de gemiddelde productie per jaar vooralsnog niet gehaald. De verwachting is dat deze vertraging in latere jaren wordt gecompenseerd. Door het duurder worden van projecten ten opzichte van de programmering, staat de kilometerprijs onder druk. Of dit een trend is voor de langere termijn wordt binnen de alliantie onderzocht. Vooralsnog is er geen aanleiding om de ambities bij te stellen.

Zo wordt HWBP gefinancierd

De uitgaven van het HWBP worden gezamenlijk gefinancierd door het Rijk en de waterschappen. Beide dragen voor 50% bij. Van de 50% die de waterschappen betalen is 10% een projectgebonden aandeel.

De bedragen voor de jaarlijkse stortingen op de zogenoemde dijkenrekening zijn afgesproken in het Bestuursakkoord Water en zijn gestart op 360 miljoen euro op jaarbasis*.

*Omdat het HWBP een voortrollend karakter heeft, is ook het budget voortrollend. Wijzigingen in de productie veroorzaken wijzigingen in het budget. Jaarlijks wordt het budget geïndexeerd.