Alliantie samenwerking

Het Hoogwaterbeschermings­programma is omvangrijk en de projecten zijn complex. Daarom werken we in een alliantie: een bijzonder samenwerkingsverband van 21 waterschappen en Rijkswaterstaat.

Deze alliantie is volop in ontwikkeling om de grote opgave waar we voor staan uit te kunnen voeren. Hoe? Dat staat beschreven in het programmaplan Sterke alliantie voor sterke dijken. In 2019 behaalden we enkele mooie resultaten op weg naar een nog sterkere alliantie.

Gerhard den Top, dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, over de alliantieprincipes

‘Met het ondertekenen van de alliantieprincipes bevestigen we het belang van de samenwerking. De principes helpen ons om daar invulling aan te geven. We hebben allemaal als doel om het risico op overstromingen te verlagen en de baten te maximaliseren. Dus moeten we voor tempo, minimale hinder en de grootste veiligheidswinst per bestede euro kiezen. De alliantie helpt ons dat gezamenlijke belang voor ogen te houden.’

Alliantieprincipes in de praktijk

Om de samenwerking in de alliantie verder te professionaliseren, hebben de alliantiepartners alliantieprincipes afgesproken. De bestuurders van de waterschappen bekrachtigden deze principes op de Dijkwerkersdag (11 april 2019). De alliantieprincipes geven richting aan de gewenste houding en het gewenste gedrag van alle betrokken medewerkers en bestuurders.

Jos Teeuwen, lid dagelijks bestuur Waterschap Limburg, over de alliantieprincipes

‘Vooral het principe solidariteit is vaak onderwerp van gesprek. We dragen gezamenlijk bij aan de financiering, zodat we handelen vanuit het collectieve belang van de alliantie. Maar als nettobetalers het gevoel hebben dat netto-ontvangers er een potje van maken, gaat het zienderogen achteruit met hun zin om te betalen. Betrouwbaarheid, transparantie, en voorspelbaar en verrassingsvrij zijn, vormen daar de basis voor. Naar andere waterschappen, maar ook richting de alliantie en burgers. En die basis is er volgens mij.’

Governance

Door de aard en omvang van de alliantie vragen besluitvormingsprocessen veel inzet. We zijn immers met veel partijen, die allen aparte (politieke) aansturing hebben. In verschillende gremia zoeken we voortdurend naar manieren om elkaar als alliantiepartners te betrekken bij wat we doen. In 2019 hebben we de sturing en besluitvorming in de alliantie extra focus gegeven. Hiermee is de slagvaardigheid van de alliantie bevorderd en doet hij recht aan het gezamenlijk belang dat we hebben in het HWBP. We hebben in 2019 bijvoorbeeld de eerste ervaringen opgedaan met het vernieuwde Directeurenberaad. Ook zijn er nu werkgroepen binnen de alliantie, geïnitieerd vanuit de ambtelijk opdrachtgevers (BAO), die werken aan diverse ontwikkelthema’s, zoals de productieplanning. In 2020 gaan we hiermee verder en versterken zo de alliantie.

Organisatieplan programmadirectie

Ook is in 2019 hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de programmadirectie van het HWBP. In het organisatieplan beschrijft de alliantie hoe we werken aan een professionele programmadirectie die goed is toegerust voor het uitvoeren van haar rol en taken. Hiertoe is bijvoorbeeld een aantal processen ingericht: rapporteren & verantwoorden, programmeren & begroten, en subsidie verlenen. De begeleidingsaanpak vormt de centrale spil waarin door beheerders en begeleider aan deze processen invulling gegeven wordt. In 2019 zijn verschillende verbeteringen uit het plan doorgevoerd.

De programmadirectie werkt niet meer op basis van detachering. Deze situatie waarbij medewerkers voor een periode van in principe drie jaar vanuit de waterschappen of Rijkswaterstaat aan de programmadirectie worden gedetacheerd, is in 2019 losgelaten. Hierdoor kunnen we medewerkers voor langere tijd aan de programmadirectie binden en halen en houden we meer kennis in huis voor de lange termijn. De formatie is in 2019 gegroeid met 17,8 fte. De programmadirectie groeit hierdoor mee met de opgave. Het op orde brengen van de bezetting van de begeleidingsteams is tot slot een cruciale ontwikkeling. Sinds 2019 is de bezetting van de begeleidingsteams nagenoeg compleet. Dit betekent dat we in ieder geval een goede basis hebben gelegd om in 2020 een kwaliteitsimpuls te geven aan de alliantie.