Innovatie

Innovaties en kennisontwikkeling spelen een belangrijke rol bij het HWBP. Dat is geen luxe, maar noodzaak. Er zijn flink wat innovaties nodig om de opgave van het HWBP sneller te realiseren, tegen aanvaardbare kosten en met minder maatschappelijke impact. In 2019 besteedden we extra aandacht aan het stimuleren van innovatie.

Kennis & Innovatieagenda

De afgelopen jaren is de aandacht verlegd van het initiëren van innovatie naar de doorontwikkeling ervan. Dat doen we in zogenoemde projectoverstijgende verkenningen (POV’s). De alliantiepartners hebben samen onderzocht wat in de aanpak moet worden behouden en welke elementen verbeterd kunnen worden. Dat resulteerde in 2019 in de Kennis & Innovatieagenda. De ervaring van de POV’s heeft daarin een plek gekregen.

In de Kennis & Innovatieagenda staat hoe het HWBP de komende vijf jaar kennisontwikkeling en innovaties subsidieert en op welke manier we werken aan integrale toepassing van innovaties. Hiermee geven we richting aan het prioriteren van innovaties bij dijkversterkingsprojecten. De Kennis & Innovatieagenda richt zich de komende tijd op drie thema’s: ontwerp- en uitvoeringstechnieken, strategie en aanpak projecten, en het benutten van eventuele ruimte die overstromingskansnormen bieden.

Bestuurlijke ambassadeurs

Om innovaties onder de aandacht te brengen in de alliantie is een bestuurlijke ambassadeursgroep in het leven geroepen. De groep bestaat uit zeven bestuurders van verschillende waterschappen en een bestuurder van Rijkswaterstaat. Zij geven het HWBP gevraagd en ongevraagd advies over de voortgang en ontwikkeling van het kennis- en innovatieprogramma.

Goaitske de Vries, innovatiecoördinator bij het HWBP: ‘Wij hebben hen hard nodig om dit echt verder te brengen. Er is immers bestuurlijk lef voor nodig om te kiezen voor innovaties. Wij vragen de ambassadeurs een actieve rol te vervullen richting hun eigen organisatie, maar ook langs te gaan bij collega-waterschappen.’ Komend jaar komt de ambassadeursgroep voor het eerst bij elkaar.

170 miljoen bespaard

Met inzet van innovaties is veel geld te besparen. Sinds 2018 monitort het HWBP de investeringen en opbrengsten via de innovatiemonitor. Ieder jaar rapporteren we daarover in cijfers en verhalen. De daadwerkelijk gerealiseerde besparingen bedroegen eind 2019 170 miljoen euro, tegen een investering van 112 miljoen euro in de periode 2014 t/m 2019.

Innovatieportfolio in 2020

In 2020 begint de uitvoering van minstens zeven innovatie-initiatieven. We maken bijvoorbeeld een start met de POS (projectoverstijgende samenwerking) Kunstwerken. Daar hebben alle waterbeheerders mee te maken. Het doel is om met de waterschappen, Rijkswaterstaat, de kennisinstituten en het bedrijfsleven samen kansen beter te benutten en elkaar te helpen om financiële en planningrisico's te beheersen.

Ook gaat HEEL van start (Herleidbaar, Eenduidig en Expliciet werken over de hele Levenscyclus), en willen we inzetten op het gebruik van Systems Engineering: een methode die helpt bij het binnen tijd en budget realiseren van complexe projecten.