Nieuws
Waterveiligheid in 1 minuut
In plaats van de Troontrede komt Waterschap Rijn en IJssel elke derde dinsdag van september met een Waterrede. Hoogheemraad en portefeuillehouder Frank Wissink verzorgde dit jaar geen terugblik, maar vroeg via een video die hij deelde op sociale media, aandacht voor ons werk: waterveiligheid in 1 minuut!
Deltaprogramma 2023
Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten de komende jaren meer tempo maken met de uitvoering van de maatregelen uit het Nationaal Deltaprogramma zodat Nederland in 2050 en daarna beschermd is tegen hoogwater, weersextremen en zoetwatertekorten. Het klimaat verandert, de tijd om ons voor te bereiden wordt korter en de opgaven worden groter. Daarnaast moeten overheden meer maatregelen nemen om de schade te beperken als het vanwege extreem nat of droog weer onverhoopt een keer misgaat. Dat is de boodschap van deltacommissaris Peter Glas bij het Deltaprogramma 2023.
Wandelend in gesprek over waterveiligheid
Afgelopen juni wandelden zo'n 30 omwonenden, medewerkers van waterschappen en bestuurders van andere overheden en organisaties over een aantal dijken in het werkgebied van Waterschap Brabantse Delta. Het doel: op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan over thema´s rondom waterveiligheid én over de noodzaak om samen te werken. Dat is gelukt. De deelnemers gingen weg met een stuk meer inzicht in de actuele situatie rond de dijken. Allerlei onderwerpen passeerden de revue. Van de normen voor waterveiligheid en het onderhoud aan de dijken door bijvoorbeeld sinusmaaien, tot het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Gekanaliseerde Hollandsche IJssel-Noord: oplossingen bijna in beeld
Hoe verbeter je de waterveiligheid tussen Achthoven-Oost en Hekendorp en lever je tegelijkertijd een bijdrage aan de leefomgeving? Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden onderzoekt alle mogelijkheden om de dijk weer te laten voldoen aan de eisen. Ook meekoppelkansen, kansen om de rivier meer ruimte te geven én kansen om de biodiversiteit te vergroten liggen onder de loep. Momenteel werkt het hoogheemraadschap de kansrijke alternatieven uit om tot een voorkeursalternatief te komen. Hier hoor je naar verwachting eind 2022 of begin 2023 meer over.
Adviesteam Dijkontwerp bundelt nieuwe geleerde lessen
Het Adviesteam Dijkontwerp ondersteunt projecten en het HWBP bij vragen over de toepassing van de overstromingskansbenadering en nieuwe kennis. Periodiek bundelt het Adviesteam de lessons learned in een Rode draden-rapportage. Momenteel wordt gewerkt aan Rode draad 5: ‘Ontwerpeisen voor andere functies dan de hoogwaterkerende functie’. Bij het integraal ontwerpen van een waterkering spelen meer aspecten dan alleen de hoogwaterveiligheid van het achterliggende gebied. Zo is een waterkering bijvoorbeeld vaak de drager van een weg, moet de waterkering beheerd en onderhouden kunnen worden en is de kans op wateroverlast (niet overstroming) soms een zorg. In deze Rode draad licht het Adviesteam toe hoe hier op praktische wijze mee kan worden omgegaan.
Nieuwe informatie aanpak piping op Wiki Innovatieversneller
Doe je voordeel met de vragen van anderen! Alle relevante en nuttige antwoorden die het team achter De Innovatieversneller de eerste helft van dit jaar heeft gegeven over het faalmechanisme, kun je nu vinden op de Wiki van De Innovatieversneller. Denk aan vragen over heaveschermen, de toepassing van de geohydrologische aanpak piping en de risico's bij het automatiseren van de invoer van pipinganalyses. En hoe kun je de nieuwe kennis van voorlanden gebruiken om de ontwerpopgave rondom piping beter te bepalen?
Onderweg naar een toekomstbestendige alliantie
Een bestuurlijke werkgroep en ambtelijke adviesraad bracht een advies uit over verschillende uitdagingen die de dijkversterkingsopgave en manier van samenwerken in de HWBP-alliantie met zich meebrengt. De aanbevelingen van een van die uitdagingen, ‘het op tijd en binnen budget uitvoeren van het programma’, worden nu opgevolgd. Een grote groep partners in de HWBP-alliantie werkt nu bijvoorbeeld aan het vergroten van de beheersing in projecten, het meer delen van kennis, het stimuleren van onderlinge raadpleging en aan bestuurlijke afstemming. Om een toekomstbestendige alliantie te realiseren, start een bestuurlijke dialoog op over het borgen van de aanbevelingen.
Start natuurcompensatiebank Stikstof
Op 3 oktober start de natuurcompensatiebank (NCB) en kunnen waterbeheerders subsidie aanvragen voor een haalbaarheidsstudie. Via natuurmaatregelen kunnen het Rijk en de waterschappen de stikstofuitstoot van hun projecten compenseren. Daarmee beschermen we de natuur en kunnen projecten die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de menselijke gezondheid of openbare veiligheid doorgaan. Het HWBP start samen met de betrokken waterschappen een haalbaarheidsonderzoek voor de projecten Veilige Vecht en Schiermonnikoog. Heb jij interesse en wil je weten of jouw project ook in aanmerking komt voor een haalbaarheidsstudie? Kijk dan het webinar terug.
Resultaten lezersonderzoek over dit e-zine
In de vorige editie van dit e-zine vroegen we jullie om het lezersonderzoek in te vullen. Daar kwamen interessante inzichten uit. Zo zijn jullie blijkbaar tevreden over de inhoudelijke informatie en human-interest-artikelen. Fijn om te horen! En jullie gaven terug dat jullie het e-zine met name lezen om op de hoogte te blijven van het programma en het werk van de andere waterschappen. Dáár gaan we iets mee doen. Houd het e-zine van december in de gaten om te zien wat!
Ken je collega’s die het e-zine nog niet ontvangen? Ze kunnen zich hier aanmelden.