Mijlpalen in de alliantie
Oplevering proefdijk Brede Groene Dijk
Waterschap Hunze en Aa’s vierde 16 september het behalen van een wereldprimeur: 750 meter van de Dollarddijk is verbreed en verhoogd met klei gemaakt van zout baggerslib. Het slib is in slechts drie jaar gerijpt tot stevige dijkenklei, een proces dat in de natuur tientallen jaren duurt. Als onderdeel van het innovatietraject Brede Groene Dijk is nu de laatste stap genomen. Vanaf 2025 wil het Waterschap Hunze en Aa’s ook de resterende 11,5 kilometer van de zeedijk met deze lokale klei versterken.
Proef kunstmatige riffen Waddenzee
Sinds november 2021 liggen in het water langs de Groningse Lauwersmeerdijk 48 kunstmatige riffen om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. Onder meer door de riffen periodiek omhoog te halen, onderzoekt Waterschap Noorderzijlvest tot en met 2024 wat er op en rond de riffen leeft. Dan wordt bepaald hoe en welke kunstmatige riffen een definitieve plek krijgen langs de zeedijk. Onderzoekers hebben de riffen langs de Lauwersmeerdijk voor het eerst naar boven gehaald om te kijken wat er op en rond leeft.
Dijkversterking Beesel gebruikt bentonietmatten
Bij de dijkversterking in Beesel wordt voor het eerst in Nederland een innovatieve toepassing met zogenaamde ‘Geo Clay Liner’, een merknaam voor ‘bentonietmatten’, gebruikt. Op deze matten hoef je alleen een laag zandgrond aan te brengen en er gras op te laten groeien. Het voordeel is dat je geen hoogwaardige klei meer nodig hebt. Dit scheelt duur transport van dure klei en heeft daar ook minder invloed op het milieu. De dijk krijgt toch een goede waterdichte laag en een erosiebestendige bekleding. Dijkversterkingen kunnen met deze matten beter, sneller en goedkoper uitgevoerd worden.
Start dijkversterking Salmsteke
Het project Sterke Lekdijk is officieel van start gegaan. De eerste middelzware rupsgraafmachine op waterstof nam 23 juni een hap uit de grond in de uiterwaarde van Salmsteke. De komende jaren versterkt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven over een totale lengte van 55 kilometer. Zes deeltrajecten, waaronder ‘Salmsteke Ontkiemt!’, vormen samen het project Sterke Lekdijk.
Start versterking IJsselkade
Waterschap Rijn en IJssel rondde deze zomer de versterking van de IJsselkade bij het IJsselpaviljoen in Zutphen af. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van het programma ‘Rivier in de Stad’ van de gemeente Zutphen. De dijkversterking is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen gemeente en waterschap. Op verzoek van de gemeente voerde het waterschap de dijkversterking eerder uit dan gepland, zodat het samen kon vallen met andere werkzaamheden. Daardoor hoefde de schop maar 1 keer de grond in bleef en de overlast voor de omgeving beperkt. Voor het versterken van de dijk heeft het waterschap oude basaltstenen hergebruikt die bij eerdere werkzaamheden in een oude kademuur zijn gevonden. Dat is niet alleen circulair, maar geeft de dijk ook nog eens een veel mooiere uitstraling dan de betonstenen die normaal gesproken worden gebruikt.
Start Stenendijk Hasselt
De dijkversterking Stenendijk Hasselt is van start gegaan. Het HWBP, de Dijkzone Alliantie en Waterschap Drents Overijsselse Delta gaven het startsein door hun handtekeningen te zetten op een van de damwanden die in de Stenendijk worden gedrukt. De Stenendijk is de laatste gemetselde zeewering in Nederland die nog overeind staat en bescherming biedt tegen hoogwater. Ook is dit het eerste HWBP-project waar volledig elektrisch wordt gewerkt. Naar verwachting is de dijkversterking eind december klaar.
Digitaal bezoekerscentrum dijkversterking Tiel-Waardenburg
Sinds donderdag 15 september is de digitale deur van het bezoekerscentrum voor de dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg 24/7 geopend. Dijkbewoners en belangstellenden vinden daar nu alle informatie over de uitvoering van de dijkversterking op een plek. Het centrum bevat onder meer nieuwsberichten, een meldingenloket, foto’s, video’s én informatie over de werkzaamheden. Het bezoekerscentrum is een gezamenlijk initiatief van Waterschap Rivierenland en bouwcombinatie Mekante Diek.