Nieuws

Onderzoek naar piping op getijdenzand

Op donderdag 9 september gaf Waterschap Hollandse Delta, samen met het HWBP, Fugro en Deltares, in de Hedwige-Prosperpolder het officiële startsein voor een grootschalig, innovatief onderzoek. Centraal staat daarbij de vraag of dijken op getijdenzand (zand aangevoerd door getijden) beter bestand zijn tegen piping dan dijken op rivierzand. Als dat het geval is, wordt de dijkversterkingsopgave in Nederland fors minder. Dat zou een besparing betekenen van tientallen miljoenen euro’s aan dijkversterkingen, omwonenden minder overlast geven van dijkversterkingsprojecten en het milieu minder belasten. Uitgewerkte resultaten van de proef verwacht het waterschap in het eerste kwartaal van 2022.

Ondertekening samen­werkings­over­eenkomst Jaarsveld-Vreeswijk

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft samen met de gemeenten Nieuwegein en IJsselstein, de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de verkenningsfase van dijkversterking Jaarsveld-Vreeswijk. De partijen hebben de ambitie om deze dijkversterking te combineren met kansen voor het gebied, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en natuurontwikkeling. Meer informatie vind je op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Vaststelling definitief ontwerp Hansweert

Waterschap Scheldestromen heeft het definitieve ontwerp vastgesteld voor de dijkverbetering van Hansweert. Het gaat om een traject van 5.150 meter lang vanaf sluizencomplex Hansweert tot de Langeweg in Kapelle. De dijk is niet hoog genoeg en is aan de binnenkant onvoldoende stabiel. Ook vervangt het waterschap een deel van de buitenzijde. Lees er meer over in de nieuwsbrief Dijkversterking Hansweert.

Nieuwe ‘HWBP-DIV Wiki’ online

De Innovatieversneller (DIV) heeft de nieuwe online HWBP-DIV Wiki gelanceerd. Met behulp van de Wiki zijn documenten over innovaties en nieuwe kennis beschikbaar via een overzichtelijke basisstructuur. In de Wiki staat kennis- en achtergronddocumenten over piping, macrostabiliteit, dijkerosie/bekledingen en niet-waterkerende objecten. Per document is er een leeswijzer waarin staat met welk doel het document is opgesteld, waarvoor je de kennis kunt gebruiken en welke kwaliteitsborging heeft plaatsgevonden. De Wiki is hier te vinden.

Bijzondere verhalen van een eigenzinnige dijk

Wie zich wil onderdompelen in de historie, achtergronden en aanpak van de dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam, kan sinds kort luisteren naar de podcast ‘Kijk Luister Dijk’. In deze podcast krijgt de eigenzinnige dijk een stem. Hij neemt de luisteraar via 14 bijzondere plekken mee langs het Markermeer. De podcast is een initiatief van de Alliantie Markermeerdijken, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Provincie Noord-Holland. De podcast bestaat uit meerdere delen en is te luisteren via Spotify.

Presentatie innovatief filterscherm tegen piping

Op woensdag 8 september presenteerde Mourik Infra B.V. het Prolock Delta Filterscherm, een doorontwikkeling van een kunststof damwand van Profextru B.V. Het is een innovatieve oplossing tegen piping. Het Prolock Delta Filterscherm is de eerste concrete productinnovatie in het project Sterke Lekdijk. Bij een succesvolle doorontwikkeling wordt de techniek in 2023 als eerste toegepast in het deelproject Salmsteke over een lengte van 1.200 meter. Meer weten over dit project?

Onderzoek relatie tussen infraroodbeelden en actuele dijksterkte

Bij de Standhazensedijk in Drimmelen neemt Waterschap Brabantse Delta bij maandelijkse waterstanden zandmeevoerende wellen waar. Infraroodbeelden kunnen de locatie van de wellen detecteren. Mogelijk kan deze techniek worden uitgebreid om informatie te geven over de pipegroei en daarmee over de actuele sterkte van de kering. Het waterschap heeft daarom samen met Witteveen+Bos een onderzoeksproject doorlopen om de relatie tussen infraroodbeelden en de actuele sterkte te onderzoeken. De volgende stap is het uitvoeren van een veldwerkplan waarbij infraroodbeelden worden verzameld. Daarnaast is voor verdere uitwerking van dit onderzoek kennisontwikkeling nodig op het gebied van pipegroeimodellen.

Archeologisch minimuseum De Waterwolf open

Afgelopen juni is het archeologisch minimuseum De Waterwolf officieel geopend. Hier zijn de archeologische schatten te bewonderen die tijdens de dijkversterking gevonden worden. De naam Waterwolf verwijst naar ‘de monsterlijke zee’ die het laaggelegen Nederland eeuw na eeuw heeft bedreigd en land heeft opgeslokt. Het museum staat op het erf bij Bezoekerscentrum De Breek in Etersheim en is een initiatief van de Alliantie Markermeerdijken. De afgelopen jaren is tijdens werkzaamheden aan de historische Markermeerdijk al veel gevonden: van vingerhoedjes tot een complete boot.

Tweede druk Dijkenboek gereed

In maart van dit jaar lanceerden we het boek Dijken voor beginners: een boek om inwoners meer inzicht te geven in de complexiteit van een dijkversterking en de rol die ze daarbij zelf kunnen vervullen. Dat blijkt in de praktijk een belangrijke voorwaarde te zijn voor draagvlak van een project. We zijn overweldigd door de vele aanvragen die we sinds de lancering ontvingen en kunnen met trots melden tijdens de zomermaanden gewerkt is aan een tweede, herziene druk. Waterschappen ontvangen een aantal exemplaren, het boek is daarnaast op te vragen via de website: Download of bestel het Dijkenboek.