Ingezoomd

In deze rubriek zoomen we in op een innovatieve techniek, ingezet bij een HWBP-project. Dit keer nemen we het tweefasencontract bij het project Stadsdijken onder de loep. Hoe helpt de samenwerking tussen marktpartijen en opdrachtgever in de planfase bij het beheersen van complexe grondrisico’s?


De opgave

Het project Stadsdijken Zwolle omvat onder meer zo’n 400.000 m3 grondverzet over 7,5 km dijk in en aan de rand van stedelijk gebied. Dat geeft op alle fronten complexiteit; technisch, bodemkundig, omgeving, kabels en leidingen en archeologie. De vele onbekende variabelen die daarmee samenhangen, maken de risico’s binnen het project groot. Hoe werk je dan toch toe naar een maximaal gesloten grondbalans, efficiënte logistiek en een robuuste planning?



De oplossing

Het projectteam zocht naar een werkwijze waarin uitvoerende partijen al snel aan boord komen. En waarin zij stimulansen hebben om sámen de grondgerelateerde risico’s in beeld te brengen, een voorkeursalternatief met beheersbare risico’s uit te werken en de restrisico’s te beheersen of te verdelen. Die werkwijze vond het team in een tweefasencontract. Dijkteam Zwolle, een alliantie die bestaat uit Dura Vermeer, Tauw, Fugro, H+N+S++, Ploegam en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD), zet nu gezamenlijk en op hoog detailniveau de stap van voorkeursalternatief naar uitvoeringsontwerp. Integraal databeheer is een belangrijk element in de samenwerking. Om samen de risico’s in beeld te brengen en te beheersen, maakt Dijkteam Zwolle gebruik van een integraal Gebieds Informatie Model (iGIM). Dat systeem koppelt Geografisch Informatie Systeem (GIS) aan Building Information Modelling (BIM) en een projectbeheerssysteem. Iedereen heeft toegang tot het systeem en heeft daardoor inzicht in wat van hem of haar wordt verwacht. Daardoor zijn de gebruikelijke lange risicolijsten uit traditioneel risicomanagement niet meer nodig.


Het resultaat

De projectteamleden zijn positief over de mogelijkheden van samenwerken in een tweefasencontract voor het beheersen van grondrisico’s. Goed en transparant databeheer zet alle neuzen in dezelfde richting en geeft vertrouwen. Respect voor elkaars rol is een vanzelfsprekendheid. Het ‘gedoe’ dat in traditionelere contracten nogal eens voor ruis zorgt, blijft hier buiten de deur. Het team werkt gezamenlijk aan uitdagingen. En gezamenlijk risico’s beheersen wordt steeds meer ‘samen kansen pakken’. Meer weten? Bekijk de website minder grondrisico.