Nieuws

Kennis- en innovatiemonitor

Heb jij meegedaan aan de enquête over kennis en innovatie? Dan willen we je bedanken voor je bijdrage. Meer dan 50% van de 91 respondenten rapporteert dat kennis- en innovatieprojecten leiden tot een kleinere opgave, betere inpassing in de omgeving, besparingen, positieve impact op emissies en circulariteit, betere samenwerking en positieve uitstraling. De kwantitatief gerapporteerde besparingen over 2020 en 2021 bedragen ruim 200 miljoen euro. Dit brengt de gerealiseerde besparing tot nu toe op minimaal 370 miljoen euro bij een investering van 139 miljoen euro. De besparingen zijn onder meer gerealiseerd door het toepassen van nieuwe kennis over erosie van gras en klei, piping en macrostabiliteit.

Schaalproeven Pipingproef Hedwigepolder

Na de grootschalige veldproef in de Hedwigepolder voeren Waterschap Hollandse Delta, Deltares, Fugro en het HWBP op dit moment kleine en medium schaalproeven uit in het lab van Deltares. Met deze proeven bootsen ze in een gecontroleerde omgeving het pipingproces na dat onder een dijk kan plaatsvinden. Hoe dat werkt? In een kleine bak met glazen bovenplaat zit getijdenzand. Aan beide kanten is het bakje verbonden slangen waarmee je het waterpeil in de bak kan aanpassen. Tijdens de proef wordt het peil aan 1 kant van de bak verlaagd en begint er water door het zand te stromen richting een gaatje in het dekseltje. Bij een bepaald hoogteverschil in waterpeil beginnen er zandkorrels met het water uit het gaatje te komen en start het pipingproces. De resultaten van de schaalproeven ondersteunen de bevindingen in het veld.

Onderzoeksprogramma All-Risk deelt nieuwe resultaten

Hoe kunnen archeologen en technisch managers beter samenwerken? Kunnen we de veiligheidsbeoordeling van dijken aanscherpen door rekening te houden met de tijd die nodig is voor erosie door piping? En hoe kunnen we beter samenwerken rond riviersplitsingen? De medewerkers van het onderzoeksprogramma All-Risk onderzoeken deze en andere vragen over het versterken van dijken. Op hun website delen ze regelmatig inspirerende storylines waarin ze hun onderzoeksresultaten delen én laten zien hoe je die in de praktijk kunt toepassen.

Veldproef levert waardevolle data op

In meerdere veldproeven toetst Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden of en op welke manier Prolock Delta Filterschermen kunnen worden aangebracht bij een dijkversterking. De eerste veldproef leverde afgelopen december waardevolle gegevens op. In de uiterwaarden van Salmsteke kwamen de schermen zonder schade op een diepte van 6 meter. Het installeren van de schermen tot 10 meter lukte niet elke keer. Dat is een verbeterpunt. Voor het plaatsen en testen van de schermen is gebruik gemaakt van de technieken trillen en boren. In juni volgt de tweede veldproef op dezelfde locatie. Dan test het hoogheemraadschap het vullen van het scherm met het juiste filterzand. Bij een succesvolle doorontwikkeling wordt de techniek in 2023 als eerste toegepast in het deelproject Salmsteke van de Sterke Lekdijk.

7 aanbevelingen naar aanleiding van het hoogwater juli 2021

Wat als de extreem zware neerslag met verwoestende gevolgen in juli 2021 ergens anders in Nederland was gevallen? Om in de toekomst beter gesteld te staan voor dit soort extreme weersystemen hebben onderzoekers van Deltares in een driedaagse hackathon een antwoord geformuleerd op die vraag. De meteorologische situatie van juli 2021 hebben ze naar het noorden verschoven en boven verschillende delen van Nederland gelegd. Vervolgens hebben ze de te verwachten gevolgen geanalyseerd. Nieuwsgierig? Het rapport is hier te vinden.

De Innovatieversneller is op snelheid

De Innovatieversneller (DIV) stimuleert en versnelt de toepassing en doorwerking van slimme en innovatieve oplossingen in het HWBP. Het inmiddels volledige team van DIV-dossierhouders staat klaar om de HWBP-projecten te ondersteunen op het gebied van innovatie. Neem contact op met het team als je overzicht nodig hebt van innovaties die voor jouw project van belang zijn. Of voor ondersteuning bij een eerste toepassing of doorontwikkeling. Weten wat DIV voor jou kan betekenen? Mailen kan naar div@wsrl.nl. Kijk voor meer informatie op de webpagina of volg DIV op LinkedIn.

Digitale informatiebijeenkomst Dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat

Maandag 4 april organiseert Waterschap Noorderzijlvest van 19.00 tot 20.00 uur een digitale informatiebijeenkomst over de dijkversterking tussen Lauwersmeerdijk en Vierhuizergat. Het waterschap presenteert dan de plannen die vanaf 28 maart ter inzage liggen en beantwoordt de vragen die er leven rondom de dijkversterking. Wat gaat er bijvoorbeeld voor ondernemers, bewoners of recreanten veranderen? En hoe wordt overlast van de uitvoering beperkt? Inschrijven hoeft niet; de 4e verschijnt op de digitale kanalen van het waterschap een openbare link naar de online bijeenkomst.

Praktijkonderzoek Opbarsten bij Dijken

In het Praktijkonderzoek Opbarsten bij Dijken (POD) doen waterschap Drents Overijsselse Delta en Deltares een onderzoek naar het aanscherpen van de rekenregels voor het opbarsten van de klei- en veenlagen bij dijken. Dit doen ze met een literatuurstudie, rekenmodellen, schaalproeven in een laboratorium én een grote praktijkproef op een dijk bij Kampen. Deze primaire kering verliest haar functie en biedt daarom een unieke kans voor experimenten. Wat gebeurt er met de dijk als deze instabiel raakt, bezwijkt en te maken krijgt met golfoverslag? Het onderzoek duurt de komende 2,5 jaar. Met de resultaten kunnen de rekenregels voor opbarsten waarschijnlijk significant worden aangescherpt en krijgen we beter inzicht in het gedrag van een dijk met al zijn mogelijke faalpaden.