Mijlpalen in de alliantie

Jaarbericht 2021

In 2021 hebben we weer keihard gewerkt aan de uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Ons werk werd buiten steeds meer zichtbaar. In het jaarbericht vertellen we over de resultaten en onze gezamenlijke thema’s, zoals innovatie, duurzaamheid en de ontwikkeling van de lerende alliantie. Het jaarbericht is verschenen op 22 maart 2022, lees het hier.

Adviesteam Dijkontwerp publiceert nieuwe rode draden

Het Adviesteam Dijkontwerp destilleert regelmatig rode draden uit de gegeven adviezen. Deze maand publiceerden ze ‘Rode draden 4’. Deze gaat over het bezwijken van de bekleding op het binnentalud van een kering. Uiteindelijk kan dit leiden tot het falen van de waterkering en het optreden van inundatie. In Rode draden 4 belicht het adviesteam de samenhang tussen de verschillende faalmechanismen die kunnen leiden tot het bezwijken van de bekleding op het binnentalud.

Start werkzaamheden demonstratiedijk voor Brede Groene Dijk

Waterschap Hunze en Aa’s gaat tussen april en oktober een eerste proefstuk van 750 meter Dollarddijk verbreden tot een Brede Groene Dijk. De dijk krijgt aan de zeezijde een flauw talud, gemaakt van lokaal gewonnen klei. Het slib is de afgelopen 3 jaar gedroogd in zogeheten Kleirijperijen. Kennisconsortium EcoShape legt de demonstratiedijk aan en zal deze 3 jaar lang monitoren. Als de verbreding met plaatselijk gewonnen en gerijpte klei een succes blijkt, dan wordt de dijk over de volledige 12,5 kilometer op deze manier versterkt.

Nieuw Kennis & Innovatieportfolio

Het Kennis & Innovatieportfolio voor 2022 is vastgesteld. In totaal trekken 13 waterschappen 22 projecten. 5 daarvan zijn nieuw. Heb jij nog nieuwe innovaties die je wil aanmelden voor het portfolio voor 2023? Neem dan contact op met innovatiecoördinator Anouk te Nijenhuis en dien voor 1 juni de factsheet in.

De dijkversterking in Gameren zit erop

Om piping te voorkomen heeft Waterschap Rivierenland tussen september en november 2021 een grofzandbarrière aangebracht in 1 kilometer van de dijk bij Gameren. Deze methode is goedkoper, sneller, milieuvriendelijker en ruimtebesparender dan andere oplossingen. Het is voor het eerst dat een grofzandbarrière is gebruikt in een dijkversterkingsproject. Er was veel belangstelling voor de uitvoering. Wekelijks waren er goedbezochte excursies met bezoekers uit het hele land.

Dijkversterking Heel en Beesel gestart

De dijkverbetering tussen Heel en Beesel is van start gegaan. In totaal versterkt Waterschap Limburg hier 6 kilometer dijk. Dat gebeurt innovatief en duurzaam door het hergebruiken van grond, transport over de Maas, de inzet van de waterstofgraafmachine en de toepassing van Geo Clay Liners (bentonietmatten die de kern van de dijk afdekken).