Nieuws
Positieve resultaten Kalk in klei-onderzoek
In 2022 zijn golfoverslagproeven uitgevoerd om te kijken of klei erosiebestendiger gemaakt kan worden door er kalk aan toe te voegen. Hiervoor zijn drie proefvakken aangelegd. Met een golfoverslagsimulator is getest of en wanneer erosie optreedt. Uit de overslagproeven is gebleken dat met kalk behandelde klei zeer erosiebestendig is. De kwaliteit van de klei die wordt gebruikt heeft geen invloed. Dit betekent dat lokaal beschikbare klei kan worden gebruikt en dat levert duurzame winst op. Dit onderzoek is een samenwerking tussen POV Dijkversterking met Gebiedseigen Grond (POV DGG), kalkproducent Lhoist en Rijkswaterstaat. Het HWBP heeft bijgedragen met een subsidie.
Aftrap van voorkeursalternatief Gekanaliseerde Hollandsche IJssel
Met het vaststellen van het voorkeursalternatief gaat de planuitwerkingsfase van de dijkversterking Gekanaliseerde Hollandsche IJssel van start. Hierin wordt het voorkeursalternatief concreet gemaakt voor de procedures en vergunningen. Momenteel legt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de laatste hand aan het plan van aanpak. Tegelijkertijd zijn medewerkers van het waterschap bezig met de voorbereiding voor aanvullend (veld)onderzoek. Ze kijken onder andere welke beschermde flora en fauna aanwezig zijn en welke objecten er op of langs de kering staan waar ze rekening mee moeten houden in het ontwerp. Hierbij betrekken ze ook de omgeving en onderzoeken ze of wensen meegekoppeld kunnen worden. Daarnaast wordt in vier gebieden onderzocht of er een waterberging of -verbreding gerealiseerd kan worden in combinatie met natuurontwikkeling.
Projectplan Waterwet van dijkversterking KIJK vastgesteld
Op 27 maart heeft Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het Projectplan Waterwet van dijkversterking KIJK vastgesteld. Rond de zomer zal naar verwachting ook Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland goedkeuring geven. Toen het ontwerp-projectplan Waterwet, het MER en overige ontwerp-uitvoeringsbesluiten eind 2022 ter inzage lagen, waren bouwactiviteiten nog vrijgesteld van de Wet natuurbescherming (Wnb). Woensdag 2 november oordeelde de Raad van State dat de bouwvrijstelling stikstof niet meer gebruikt mocht worden. Om deze reden is de Wet Natuurbeschermingsbeschikking als apart ontwerp in mei 2023 ter inzage gelegd.
Kick-off van de Werkplaats verbinden HWBP-PAGW
Eind mei startte de Werkplaats verbinden HWBP–PAGW. Dit is een verkenning van 6 maanden, gefaciliteerd door Neerlands Diep en RWS Ontwerpkracht. Experts vanuit HWBP, PAGW, waterschappen, belangenorganisaties en overige overheden onderzoeken hoe we op structurele wijze, op programmaniveau, beter samen kunnen werken, gezien de synergie tussen de opgaven (waterveiligheid, waterkwaliteit en natuurherstel). Zo’n 60 professionals zijn aan deze werkplaats verbonden en zoeken naar antwoorden op de vraag hoe HWBP en PAGW elkaar kunnen versterken. De komende periode komt de groep regelmatig bij elkaar. Tijdens het Deltacongres van 9 november delen zij de eerste resultaten.
Hulp bij berekenen macrostabiliteit
Het bepalen van reële overstromingskansen is essentieel voor een doelmatig HWBP-programma. Voor het berekenen van de faalkans en daarmee de overstromingskans door macrostabiliteit is, in opdracht van De Innovatieversneller, Monte Carlo Importance Sampling (MC-IS) ingebouwd in D-Stability. Op dinsdag 16 mei werd het resultaat gepresenteerd tijdens de nieuwe release van D-Stability, met daarbij een crash cursus voor belangstellenden. Deze techniek kan nu worden toegepast voor het beoordelen en ontwerpen. Het gaat de projecten helpen om snel probabilistische sommen te maken en dat heeft een grote impact op de scope. De Innovatieversneller werkt aan meer kennisontwikkelingen. Houd de LinkedIn-pagina van De Innovatieversneller in de gaten voor actuele informatie. Of kijk op de HWBP-DIV Wiki.
Wat vindt de omgeving van dijkversterking Den Elterweg Zutphen?
Bij het dijkversterkingsproject Den Elterweg Zutphen heeft Waterschap Rijn en IJssel ervaringen en meningen van de omgeving opgehaald. Dit deed het waterschap met een online vragenlijst voor de omgeving en een meer specifieke vragenlijst voor professionals. In januari en februari van dit jaar hebben hier meer dan 250 mensen op gereageerd. Het betrof vooral mensen die dichtbij de dijk wonen of mensen die vaak op de dijk zijn. Professionals gaven een reactie vanuit hun vakgebied. Woensdagavond 10 mei was de eerste informatieavond voor de omgeving. 110 mensen uit de buurt namen een kijkje en lieten zich vertellen hoe deze dijkversterking wordt aangepakt. Ze konden daarnaast verschillende presentaties bijwonen over de resultaten van de online vragenlijst, over erfgoed en archeologie en over de historie van de dijk en het gebied eromheen. Ben je benieuwd naar de uitkomsten of wil je meer weten? Neem dan contact op met omgevingsmanager Frank Meijer van Waterschap Rijn en IJssel.
Werkplekken beschikbaar bij Adviesteam Dijkontwerp
Het Adviesteam Dijkontwerp ondersteunt projecten en het HWBP bij vragen over de toepassing van de overstromingskansbenadering en nieuwe kennis. Specialisten op verschillende vakgebieden vanuit kennisinstituten, marktpartijen, Rijkswaterstaat en waterschappen beantwoorden de vragen van projecten. Deze adviseurs werken elke donderdag samen in het kantoor aan de Graadt van Roggenweg 400 in Utrecht. Vanaf juni 2023 stelt het Adviesteam elke eerste donderdag van de maand 5 werkplekken beschikbaar aan waterschappers die vragen willen stellen of willen sparren over HWBP-versterkingsprojecten. Heb je interesse om op een laagdrempelige manier met het Adviesteam in contact te komen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar info@adviesteamdijkontwerp.nl.
Duurzaamheid meetbaar maken met een dashboard
Het innovatieproject ‘duurzaamheidsdashboard’ is gestart. Daarmee wordt het meetbaar maken van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit makkelijker én kan tijdens een dijkversterkingsproject de voortgang in beeld worden gebracht. Het duurzaamheidsdashboard is een initiatief van Waterschap Zuiderzeeland. Dit waterschap stelde tijdens de verkenning van de versterking van de IJsselmeerdijk concrete indicatoren op. Na iedere ontwerploop werd de voortgang gerapporteerd en werd bepaald wat nodig was om de duurzaamheidsambities te optimaliseren. Om deze tool alliantiebreed toepasbaar te maken is het Innovatieproject gestart, samen met RHDHV en met medewerking van meerdere waterschappen. Het dashboard is in het vierde kwartaal klaar en beschikbaar voor alle waterschappen.