Mijlpalen in de alliantie
Minister geeft startsein voor Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well
Op maandag 8 mei bracht minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers een bezoek aan Well. Hij zette zijn handtekening onder de Bestuursovereenkomst Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well. Ook gedeputeerde Lia Roefs, wethouder van de gemeente Bergen Antoon Splinter en bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg zetten hun handtekening. Daarmee zijn de afspraken voor de planuitwerkingsfase van de gebiedsontwikkeling in Well vastgelegd. Na de formele handelingen was er volop ruimte voor gesprekken met bewoners. Dat is belangrijk, want in de planuitwerkingsfase worden de ontwerpen in samenspraak met de omgeving verder uitgewerkt.
Emissieloze dijkversterking Stenendijk voltooid
De eerste emissieloze dijkversterking van Nederland is afgerond. Na tien maanden is de Stenendijk in Hasselt weer waterveilig voor de toekomst. Er zijn ruim 1.700 damwandplanken in de dijk geplaatst. Naast het versterken van de dijk werd ook de historische muur gerestaureerd. Het werk werd emissieloos uitgevoerd met een zogeheten Silent Piler. Dit is de machine die de damwandplanken in de dijk drukte. Daarmee werd de uitstoot van stikstof op het Natura 2000-gebied tot 0 gereduceerd én werd er vrijwel trillingsvrij gewerkt. Lees hier meer over de dijkversterking.
Eerste oplevering Markermeerdijken
Op 22 mei werd in Hoorn de eerste module van de Markermeerdijken opgeleverd. Module 1 bevindt zich tussen Schouwburg Het Park (Hoorn) en Visserseiland (Hoorn). Dit stuk van de dijk maakt onderdeel uit van de Westfriese Omringdijk en is net als de rest van de Markermeerdijken een provinciaal monument. De dijk is versterkt met een buitenberm en hierop is een fiets- en wandelpad aangelegd. De oude blusdam is vervangen door een recreatief balkon en er is een nieuwe rolstoeltoegankelijke steiger aangelegd. In totaal is er tijdens de dijkversterking 75.000 kuub zand gebruikt, bijna 4.000 vierkante meter basalton aangebracht en ruim 2 kilometer aan betonbanden en 500 ton aan steenbestorting aangevoerd. De module is ruim 700 meter lang. De totale lengte van het project Markermeerdijken is 33 kilometer.
Start dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat
In april werd de start van de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat van Waterschap Noorderzijlvest gevierd. De zeedijk wordt opgehoogd en versterkt met klei en steenbekleding. Het materiaal van de huidige dijk wordt opnieuw gebruikt en nieuw materiaal komt uit de regio. In de haven wordt de dijk versterkt en verhoogd met een damwand. Bij de uitvoering is óók aandacht voor het hergebruiken van materialen en het beperken van uitstoot. Zo wordt emissieloos elektrisch materieel ingezet en gebruikgemaakt van hernieuwbaar en fossielvrij HVO diesel. Mede hierdoor kan het waterschap de CO2-uitstoot tot 95% verminderen. Meer weten?
Eerste damwandplank de grond in bij Stadsdijken Zwolle
Op 22 mei werd officieel het startschot gegeven voor de versterking van de Stadsdijken in Zwolle. De komende jaren versterken we 7,5 kilometer dijk om Zwolle te beschermen tegen hoogwater. Erik Wagener (HWBP), Hans Wijnen en Peter Staats (WDODelta) en Rick Lormans (namens Dijkzone Alliantie Zwolle) sloegen met een druk op de knop de eerste damwandplank de grond in bij de Strekdam van de Scania Haven in Zwolle. Bauke Vermaas, stadsdichter van Zwolle, heeft speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven. Een deel daarvan werd zichtbaar na het zakken van de damwand. De Stadsdijken in Zwolle liggen langs industrie, de binnenstad, kantoren, een multiculturele woonwijk, een groot mbo-college, een Natura 2000-gebied en groot vaarwater. Dit betekent maatwerk per dijkdeel.
Samenwerkingsovereenkomst dijk- en duinversterking Schiermonnikoog
Tijdens de voorverkenning van de dijk- en duinversterking op Schiermonnikoog door Wetterskip Fryslân bleek dat er veel opgaven op het gebied van natuur, landbouw, recreatie en drinkwaterwinning samenkomen. Daarom hebben de gemeente Schiermonnikoog en het Wetterskip de provincie gevraagd om de dijk- en duinversterking gebiedsgericht aan te pakken en hierin een regierol te vervullen. Op 1 juni werd de samenwerkingsovereenkomst getekend. De gebiedsgerichte aanpak gaat onder regie van de provincie Fryslan verder onder de naam 1EILAUN.
Start uitvoering dijkversterking Tiel-Waardenburg
Op 14 april markeerde Waterschap Rivierenland samen met bouwcombinatie Mekante Diek de start van dijkversterking Tiel-Waardenburg. Tussen Tiel en Waardenburg versterkt het waterschap bijna 20 kilometer dijk. De dijk wordt verhoogd en er worden bermen aangelegd en damwanden aangebracht. Bewoners waren uitgenodigd op het terrein van Mekante Diek in Varik. Na enkele toespraken was er de gelegenheid om elektrisch materieel te bekijken en vragen te stellen over de uitvoering van de dijkversterking. De verwachting is dat de werkzaamheden aan de dijk eind 2026 klaar zijn.