Nieuws

Projectenboek 2021

Vol trots presenteren we ons nieuwe projectenboek! In het boek kun je lezen welke dijkversterkingen zijn geprogrammeerd in de periode 2021-2026. In het projectenboek beschrijven wij van elk HWBP-project de opgave, de context en de ontwikkelingen. Daarnaast komen dijkwerkers aan het woord die hard aan de slag zijn met duurzaamheidsambities. Ook geeft landschapsarchitectenbureau Flux een beeld van circulariteit in de context van de dijkversterkingsopgave en hoe daar ook buiten de dijkwerkerscommunity aan wordt gewerkt. Meer informatie staat op onze website.

Virtueel bezoekerscentrum Lauwersmeerdijk

De versterking van de Groningse Lauwersmeerdijk bevindt zich in de planuitwerkingsfase. Achter de schermen gebeurt dus heel veel, maar op de dijk zelf is nog niets te zien. Hoe creëer je dan betrokkenheid bij de bewoners en stakeholders? Hoe haal je het werk achter de schermen vandaan en maak je het zichtbaar en levend? Waterschap Noorderzijlvest maakte daarvoor een virtueel bezoekerscentrum. Daar worden bezoekers op een visuele, laagdrempelige manier meegenomen in de plannen voor de dijkversterking en de koppelprojecten. Neem hier een kijkje in het bezoekerscentrum. Nieuwsgierig hoe Noorderzijlvest dit heeft aangepakt? Stuur dan een berichtje naar omgevingsmanager Silvia Mosterd via lauwersmeerdijk@noorderzijlvest.nl

Leerverslag Gorinchem – Waardenburg

De Graaf Reinaldalliantie heeft een leerverslag opgesteld voor het project Gorinchem-Waardenburg. Dit leerverslag is een verzameling van de lessen die de alliantie heeft geleerd in de verkenningsfase en vooral de fase van de planuitwerking. De “lessons learned” zijn gebaseerd op brondocumenten, het in de loop der jaren bijgehouden leerdossier en op gesprekken met betrokkenen binnen en buiten de alliantie. Het verslag is bedoeld voor de stakeholders van de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg, de dijkwerkerscommunity en HWBP-projectmedewerkers die interesse hebben in allianties en/of de technische lessen rondom het nieuwe ontwerpinstrumentarium. Benieuwd? Het verslag is hier te vinden.

Lob van Gennep deelt tussenresultaten

Het project Lob van Gennep heeft drie doelen: het verbeteren van de hoogwaterbescherming van het gebied, het verbeteren van de waterbergende werking om te zorgen voor waterstandsverlaging stroomafwaarts en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het gebied. Op dit moment worden drie kansrijke alternatieven onderzocht. Een definitieve beslissing volgt pas aan het eind van de verkenning. Maar de tussenresultaten van de onderzoeken wijzen tot nu toe allemaal naar het alternatief ‘Reguliere Dijken’. Bij dit alternatief worden de dijken verhoogd en versterkt conform de wettelijke waterveiligheidsnorm. Meer informatie over de tussenresultaten vind je op deze pagina.

Aanpassing dijkontwerp Belfeld

Dijken moeten veilig zijn, maar niet hoger dan noodzakelijk. Daarom kijken dijkenexperts altijd naar mogelijkheden om het ontwerp te verbeteren, passend binnen de Waterwet. Tijdens de herijking van het dijkontwerp Belfeld, dat nu in de planuitwerkingsfase zit, is gebleken dat de de dijk lager kan blijven dan is opgenomen in het voorkeursalternatief uit de verkenningsfase. De ontwerphoogte van de groene dijken, gelegen tussen de Rijksweg en de Maas, kan ongeveer 60 centimeter omlaag. De daar tussenin gelegen harde kering, parallel aan de Maas, kan 90 centimeter lager. Meer informatie over de aanpassing vind je op de website van Waterschap Limburg.

Interactieve Noordkopkaart

Om de plannen voor dijkversterking Den Oever–Den Helder verder uit te werken, is een geografisch overzicht nodig van de vele ontwikkelingen die (gaan) spelen in het gebied. Daarom heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een digitale kaart gemaakt: het gebied in beeld. Met deze kaart kun je de opgave op dijkvakniveau zien en bekijken wat er speelt in de verschillende dijkvakken. Maar je kunt ook zo'n 170 jaar terug in de tijd om de historische topografische data uit 1850 te bekijken. Nieuwsgierig? De kaart en meer informatie kun je hier vinden.