Nieuws
Werkzaamheden Rijnkade binnenkort van start
De werkzaamheden voor het versterken van de Rijnkade gaan in oktober van start. Met behulp van een stakeholder journey monitort de aannemer wat omwonenden vinden van de communicatie tijdens de werkzaamheden. Zo kan Waterschap Rijn en IJssel samen met de aannemer in contact blijven met de omwonenden en voldoen aan wat zij nodig hebben. Om omwonenden en geïnteresseerden te informeren en gelegenheid te geven om vragen te stellen waren er op 4 juli en 7 september inloopavonden.
De Innovatieversneller in gesprek
De Innovatieversneller stimuleert en versnelt de toepassing en doorwerking van innovatieve oplossingen in het HWBP. In een nieuwe serie video’s bezoekt De Innovatieversneller elke aflevering een HWBP-dijkversterkingsproject. Er wordt gesproken over wat De Innovatieversneller voor het project heeft betekend. In deze eerste video wandelen projectmanager Martijn van den Elzen en adviseur Jaap Stoop van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard langs de Schielands Hoge Zeedijk. Wil je ook succesvol innoveren bij jouw dijkversterkingsproject of zelf in gesprek met Martijn in één van de video’s? Neem contact op via div@wsrl.nl
Innovatieonderzoek: het effect van kweldervegetatie op waterveiligheid
Wetterskip Fryslân onderzoekt in samenwerking met Deltares en Universiteit Twente het effect van kweldergras en voorland op de kracht van golven die de dijk bereiken. In september heeft het waterschap hiervoor blokken grond uit de buitendijkse kwelder ten oosten van het dorp Peazens-Moddergat gehaald. De grond wordt naar de Deltagoot gebracht waar naar verwachting aan het eind van het jaar de golfslagproeven plaats zullen vinden. Uiteindelijk resulteert het onderzoek in een rekenmethode om de invloed van kweldervegetatie te verwerken in het ontwerp van dijkversterkingen.
Lever documenten aan voor digitale Roadmap Duurzaamheid
De roadmap geeft aan welke duurzaamheids-issues er zijn tijdens de voorverkenning, verkenning, planuitwerkingfase en realisatie. Op dit moment werken we aan een digitale versie van de Roadmap Duurzame Dijkversterkingen. Een clickable, online versie waar je gemakkelijk de processtappen per fase kunt inzien. Daarnaast voegen we er een bibliotheek met relevante documenten aan toe. Denk aan handreikingen, tools en best practices uit de alliantie die je helpen bij het integreren van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit in dijkversterkingsprojecten. We hebben al de nodige documenten verzameld in onze bouwstenentool, maar ook jouw hulp kunnen we gebruiken! Heb jij suggesties voor instrumenten of goede voorbeelden? Mail deze dan naar regina.havinga@hoogwaterbescherming.nl of jan.baltissen@hoogwaterbescherming.nl
FourSmileys bij dijkversterkingsprojecten
Om erachter te komen hoe bezoekers een informatiebijeenkomst hebben ervaren, gebruikt Waterschap Rijn en IJssel nu het systeem van FourSmileys. Bijvoorbeeld bij de dijkversterkingsprojecten Den Elterweg Zutphen en Pannerdense Waard - Westervoort. Bezoekers kunnen na afloop kiezen uit 4 smileys: donkergroen (heel positief), groen (positief), rood (negatief) en donkerrood (heel negatief). Ook kunnen zij korte vragen beantwoorden en opmerkingen geven. De resultaten kan het waterschap vervolgens online uitlezen. Hierdoor krijgt het een indruk van de ervaring van de bezoekers en anonieme terugkoppeling. Deze terugkoppeling is zeer waardevol voor het evalueren van de bijeenkomst en biedt nieuwe inzichten voor een volgende keer.
Onderzoeken Gekanaliseerde Hollandsche IJssel-Noord (GHIJ)
Deze zomer zijn diverse (veld)onderzoeken uitgevoerd. Bijvoorbeeld flora-en-faunaonderzoek, milieu-hygiënisch onderzoek, grondonderzoek, inventarisatie van objecten rondom de dijk en het inmeten van profielen. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het ontwerp voor de dijkverbetering te optimaliseren en om de haalbaarheid voor meer ruimte voor water- en natuurontwikkelingen te bepalen langs het traject. In het najaar zal Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de schetsontwerpen verder uitwerken in keukentafelgesprekken en (werk)sessies. Dat doet het samen met de combinatie van adviesbureaus IV-infra en Arcadis, bewoners en andere belanghebbenden. Dan wordt ook gesproken over wensen, potentiële meekoppelkansen, de mogelijkheid om natuurvriendelijke oevers te realiseren en het inpassen van het ontwerp in het landschap.