Nieuws

Verhaal van trots en dilemma’s gelanceerd

Het verhaal van de alliantie HWBP is gereed. Dijkwerkers vertellen hierin samen waar de alliantie HWBP voor staat. Handig, bijvoorbeeld als je binnen je organisatie de vraag krijgt wat we vanuit het HWBP precies doen. Dankzij inbreng uit de hele alliantie, is het een eerlijk verhaal geworden, met trots en dilemma’s. Een verhaal dat erom vraagt om actief uitgedragen te worden. In tekst en in een prachtige video staat hij daarom voor je klaar op onze website.

Onderzoek naar faalmechanisme piping Waddenzeekust

Wetterskip Fryslân onderzoekt met Deltares en Fugro wat de sterkte van het getijdenzand aan de Friese Waddenzeekust is en of er het faalmechanisme piping kan ontstaan. De bestaande rekenmodellen voor piping zijn alleen gebaseerd op rivierzand. Eerdere onderzoeken tonen aan dat getijdenzand 2 tot 3 keer minder gevoelig is voor het ontstaan van piping dan rivierzand. Met de resultaten kan het faalmechanisme piping voor dijken met getijdenzand beter beoordeeld worden. Het gaat hierbij om een derde van de dijken in Nederland, waaronder de Waddenzeedijken.

Archeologische vondsten Markermeerdijk

Het onderzoek leverde afgelopen zomer interessante vondsten en informatie op. De meest in het oog springende vondsten: fragmenten van een (tweede) sarcofaag, menselijke botten, zooltjes van kinderschoentjes, stukken vensterglas van de kerk, munten, een boekbeslag van een bijbel en scherven van een baardmankruik. De vondsten krijgen een plek in het archeologische minimuseum De Waterwolf in Etersheim, dat nu in aanbouw is. De komende jaren versterkt Alliantie de Markermeerdijken de dijken tussen Hoorn en Durgerdam. Voor de start van de daadwerkelijke dijkversterking doet de alliantie op tal van locaties archeologisch onderzoek om eventuele bodemvondsten veilig te stellen. Zo ook ten zuiden van Etersheim, een dorpje dat rond 1630 de strijd tegen het water verloor.

Nieuwe stappen in Limburg

De gebieden achter de dijken van de Limburgse Maasvallei hebben niet langer meer de status van rivierbed. Dit besluit, genomen door minister Cora van Nieuwenhuizen, geeft een stevige impuls aan de bedrijvigheid in het gebied. Hierdoor is het voor bewoners en ondernemers namelijk mogelijk om zonder vergunning van het Rijk te bouwen. Ook in dijkversterkingstrajecten zijn nieuwe stappen gezet. Zo stelde het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg het voorkeursalternatief van de dijktrajecten Arcen en Well vast. En is er duidelijkheid over het ontwerp voor de dijkversterking in Nieuw Bergen. De dijkversterking wordt zo aangepast dat het terrassenlandschap en de bomen zo veel mogelijk intact kunnen blijven. Op de website van het waterschap lees je meer over de stand van zaken in Limburg.

Eerste bijeenkomst kennisdeling

emissieloos Wolferen-Sprok

Voor de versterking van de Lekdijk tussen Wolferen en Sprok zet Waterschap Rivierenland volledig in op zero-emissie. Met de steun van het HWBP dient het ambitieuze project de komende tijd als proeftuin voor emissieloos bouwen. Het doel: als dijkwerkerscommunity meer inzicht krijgen in wat er met deze ambitie allemaal op ons pad komt. Het is een soort bureaustudie in de praktijk, waarin leren centraal staat. Alle bevindingen worden breed gedeeld. De eerste stap was de kick-off op 14 juli in Oss. Medewerkers van Rijkswaterstaat, waterschappen, aannemers en leveranciers kwamen daar samen om hun vragen, hindernissen en oplossingen te bespreken en onder de motorkap te kijken van een elektrische kraan.

Nieuw POVM-gebruikersplatform

De Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit (POVM) is eind 2019 formeel afgerond. Onder meer 6 publicaties met aanwijzingen en rekenvoorbeelden die uit de POVM resulteren, worden al actief toegepast binnen HWBP-projecten. Nuttige kennis dus. Die kennis is nu nog vindbaar via de website van de POVM. Omdat deze website eind 2020 uit de lucht gaat, is er nu een nieuw gebruikersplatform. Op dat platform vind je onder meer informatie over de verschillende online gebruikersbijeenkomsten waaraan je dit najaar kunt deelnemen. Aanmelden kan via povm@deltares.nl.

Ontwerpprogramma HWBP 2022-2033 gereed

Het programma van het HWBP voor 2022-2033 is in ontwerp gereed en ligt ter consultatie bij de alliantie. De waterschappen werken toe naar een collectieve bestuurlijke reactie, voorbereid door de Unie van Waterschappen. Op 9 november bespreekt het programmabestuur het resultaat. Wat extra is ten opzichte van vorig jaar: dit jaar vindt er een kwantitatieve evaluatie van de programmadoelen plaats, en voert de programmadirectie een analyse uit naar mogelijkheden om het programma bij te sturen. Dit helpt bij het nastreven van een stabiel en voorspelbaar productievolume. Je kunt het ontwerpprogramma opvragen bij de programmabegeleiders.