Ingezoomd

In deze rubriek zoomen we in op een innovatieve techniek, ingezet bij een HWBP-project. Dit keer staan we stil bij het effect van kleibekleding met gras op het buitentalud van zee- en meerdijken.


De opgave

Waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân willen de erosiebestendigheid en daarmee de reststerkte van klei met een grasbekleding op het boventalud van zee- en meerdijken aantonen. Dijkbeoordelingen nemen deze reststerkte nu namelijk onvoldoende mee. Meer inzicht in het effect van deze kleibekleding zou een beter beeld geven van de noodzakelijke opgave. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat steenbekleding op het talud minder hoog opgetrokken hoeft te worden. Deze kennis zorgt weer voor andere ontwerpeisen van een dijk.



De oplossing

In opdracht van de waterschappen voert Deltares de komende maanden proeven uit in de Deltagoot. Daar heeft Deltares de dijk van Noorderzijlvest en het Wetterskip op ware grootte nagebouwd. Grote blokken klei met gras zijn van de dijken gestoken en naar de Deltagoot gebracht. Nu staan er 4 verschillende modelopstellingen; 2 passend bij de dijk Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat (variërend in kleikwaliteit) en 2 conform de dijk Koehool-Lauwersmeer (variërend in bermhoogte). Tijdens de proeven meet Deltares de erosie¬snelheid en het erosieprofiel op het boventalud, en de mate waarin aangetast gras sneller erodeert na een extreem droge en hete zomer. De proeven worden uitgevoerd met een constante waterstand en golfhoogte.



Het resultaat

De proefresultaten vertaalt Deltares naar een rekenmodel dat de faalkans van kleibekleding met gras inzichtelijk maakt. Op basis hiervan kan de benodigde kleilaagdikte op het boventalud berekend worden. Het is de bedoeling om dit rekenmodel geschikt te maken voor een breed scala aan dijken en belastingsituaties, zodat ook andere waterschappen met zee- en meerdijken het rekenmodel kunnen gebruiken. Naar verwachting zijn de resultaten in april 2021 bekend.