Nieuws

Unieke proef glazen dijk

Een unieke proef in de Deltagoot! In januari testte Deltares hier in opdracht van Waterschap Limburg de werking van een glazen waterkering. Dat gebeurde voor de dijkversterking Neer, een onderdeel van dijkversterkingsprogramma Maaswerken. De uitkomst was positief: een glazen waterkering blijkt voldoende bestand tegen optredende belastingen van hoogwater. De bevindingen leveren belangrijke inzichten op die worden meegenomen in de plannen voor Noordelijke Maasvallei (HWBP).

Jaarbericht Hoogwater­beschermings­programma 2019

De (financiële) prestaties van het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn in beeld gebracht. Met het jaarbericht 2019 geeft de programmadirectie inzicht in de stand van zaken voor het programma. Zo lees je in het jaarbericht onder meer hoe ver we in de opgave zijn, welke dijken vorig jaar veilig zijn verklaard, welke ontwikkelingen er binnen de alliantie speelden en op welke wijze dat impact heeft gehad.

image

Bijna rijpe klei

In de pilot Brede Groene Dijk versterkt Waterschap Hunze en Aa’s over enkele jaren 1 kilometer dijk. Het waterschap kiest hierbij voor een natuurlijke dijk, met een dikke laag klei, begroeid met gras. De klei wordt gemaakt in een eigen ‘kleirijperij’ waar het waterschap slib uit de Eems Dollard in verschillende vakken omvormt tot klei. In 2021 moet de benodigde 70.000 m3 klei klaar zijn om gebruikt te worden. Dan staat ook de aanbesteding gepland van de allereerste kilometer Brede Groene Dijk. Als de pilot slaagt, wordt het toegepast in de dijkversterking langs de kust van de Eems-Dollard.

Projectenkalender Waterschapsmarkt online

De Unie van Waterschappen heeft de eerste versie van de projectenkalender voor de waterschapsmarkt gereed. Dit digitale document geeft een meerjarig inzicht in de projecten van waterschappen. Op basis van dit inzicht gaan de waterschappen met de brancheverenigingen in gesprek over kansen en knelpunten. Met als doel om de projecten effectief en op een maatschappelijk verantwoorde wijzen uit te voeren. Deze kalender wordt jaarlijks geactualiseerd.

Reviews in uitvoering

Bureau Horvat & Partners voert momenteel reviews uit van een aantal (concept) subsidieaanvragen. Dat gebeurt op verzoek van de programmadirectie. Aanleiding voor de reviews zijn een aantal subsidieaanvragen die fors afwijken van eerdere verwachtingen. Omdat de programmadirectie onvoldoende onderbouwd kon beoordelen of de kosten sober en doelmatig zijn geraamd en of de kosten in verhouding staan tot de aard, omvang en context van de opgave, is besloten om hiervoor extern advies in te schakelen. De betreffende waterschappen en de programmadirectie bespreken samen hoe ze invulling kunnen geven aan de conclusies en aanbevelingen van de uitgevoerde reviews.

image

Groei naar stabiel programma

Om te komen tot een stabieler programma is een werkgroep met controllers en medewerkers van waterschappen en de Programmadirectie bij elkaar gekomen om het beheerskader in beeld te brengen. Afgesproken is om die beheersing praktijkgericht, risicogestuurd en stapsgewijs te verbeteren, samen met de alliantie. Als eerste stap richten we ons op de kwartaal(Q)-rapportages. De programmarapportage is gebaseerd op de rapportages van de verschillende projecten bij individuele beheerders, maar de herleidbaarheid, herkenbaarheid en uniformiteit tussen de rapportages kan veel beter. Zo komen we tot een hogere kwaliteit van de informatie. De resultaten hiervan komen tot uiting in de bestaande producten, zoals de programmakwartaalrapportage en de programmering.