Ingezoomd

In deze rubriek zoomen we elke editie in op een innovatieve techniek, ingezet bij een HWBP-project. Dit keer Wetterskip Fryslan over het gebruik van Verkalit-blokken bij de dijkversteviging van de Lauwersmeerdijk.


De opgave

De Lauwersmeerdijk voldoet niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Over een lengte van 4.4 kilomater is het asfalt zelfs zo slecht dat Wetterskip Fryslan de versterking van dit stuk versneld uitvoert. Ook zijn de huidige betonblokken die de voet van de dijk moeten beschermen te licht om de kracht van de golven van de Waddenzee op te kunnen vangen. Maar een stug systeem met zwaardere stenen betekent meer beton gebruiken en regelmatig voegen instrooien met ‘steensplit’. En dat leidt tot hogere kosten.



De innovatieve oplossing

Voor het project Lauwersmeerdijk heeft Wetterskip Fryslân daar wat op gevonden: aan de onderkant van de dijk komen duurzame Verkalit interlock zetstenen. Dit is een flexibele dijkbekleding van blokken die elkaar door hun speciale hol-bol-vorm op slot zetten. Door dat systeem verschuiven ze niet door de kracht van de golven. Ook als ze minder zwaar zijn. Het grote voordeel? De hoogte van de dijk blijft gelijk, het systeem gebruikt minder beton en verzakkingen in de dijk zijn gelijk te zien, terwijl de dijk zijn sterkte behoudt. Aan de Duitse waddenzeekust worden deze zetstenen al jaren positief gebruikt: de zetstenen zijn sterk en betrouwbaar bij hoogwater, stormvloeden en ijs. Maar dit wordt de eerste keer dat ze in de Nederlandse zoutwaterkering gebruikt worden. Wetterskip Fryslan gebruikt het asfalt dat nu op de dijk ligt helemaal opnieuw in de nieuwe bedekking. Dat geldt ook voor de blokken die nu op de dijk liggen. Zo blijven de kosten van de versterking lager en wordt de dijk duurzamer.