Nieuws

Wetterskip versterkt laatste kilometer Lauwersmeerdijk

Wetterskip Fryslân is na het stormseizoen gestart met de versterking van de laatste 1,1 kilometer van de Lauwersmeerdijk. Het gaat om het deel tot aan de Cleveringsluizen. De dijkversterking ging in 2019 van start omdat de Lauwersmeerdijk niet meer aan de landelijke veiligheidseisen voldeed. Vervanging van de asfaltbekleding en het versterken van de dijk met verkalitblokken was nodig om hoge golven ook in de toekomst tegen te kunnen houden. De oplevering staat gepland op 22 september.

Aan de slag met een zelfsluitende kering in Steyl

De komende maanden gaan 3 aannemers in een concurrentiegerichte dialoog aan de slag met een ontwerp voor een zelfsluitende kering in het Limburgse kloosterdorp Steyl. Waterschap Limburg koos voor deze oplossing vanwege het beschermde dorpsgezicht. Criteria waaraan het ontwerp moet voldoen zijn: ruimtelijke kwaliteit, prijs, technische betrouwbaarheid en mogelijke omgevingshinder tijdens de werkzaamheden. Naar verwachting is de uiteindelijke aannemer eind 2021 gekozen.

Participatieproces voorkeursalternatief Katwoude helder in beeld

De afgelopen maanden zijn mooie stappen gemaakt binnen het project dijkversterking polder Katwoude van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Samen met een werkgroep van bewoners uit Katwoude, de Polderraad Katwoude, gemeente Waterland, provincie Noord-Holland en recreatieschap Twiske-Waterland heeft het projectteam een participatieproces doorlopen. 6 april 2021 heeft het bestuur van het waterschap het voorkeursalternatief vastgesteld. Er is gekozen voor een buitenwaartse asverschuiving. Bekijk voor meer informatie over het voorkeursalternatief de vlog van de omgevingsmanagers, of neem een kijkje op de projectpagina.

Kunnen we onze dijken emissieloos versterken?

Het reduceren van emissies bij dijkversterkingen is een belangrijke doelstelling voor de komende jaren. Maar zijn wij al zover? En is de markt dat? Voor de dijkversterking van de Rijnkade in Arnhem heeft AT Osborne een haalbaarheidsonderzoek naar een emissieloze uitvoering gedaan. Daarbij zijn de technische, financiële en juridische kansen en randvoorwaarden verkend. De resultaten zijn niet alleen interessant voor Waterschap Rijn en IJssel, maar voor alle waterschappen in Nederland. Daarom delen we graag de resultaten van het onderzoek.

Eerste monitoringsrapport duurzaamheid

Afgelopen maart heeft de programmadirectie van het HWBP de eerste monitoringsrapportage over de borging van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit in HWBP-projecten uitgebracht. Bijna alle projecten geven duurzaamheid een plek in de werkprocessen. De wijze waarop en de mate waarin verschillen sterk. In de monitoringsrapportage lees je over de resultaten en aanbevelingen. Projectteams en het management van waterschappen kunnen dit rapport als referentie gebruiken om de eigen aanpak te evalueren. Daarnaast bespreken we dit beeld binnen de alliantie van het HWBP en bepalen we op basis daarvan of we de activiteiten in het kader van de programmatische aanpak moeten aanvullen en/of aanpassen.

Werkwijze falen door macrostabiliteit gepubliceerd

Het Adviesteam Dijkontwerp adviseert projecten over het toepassen van de overstromingskansbenadering en nieuwe kennis. Het adviesteam analyseert deze adviezen en bundelt de rode draden hieruit. De bundeling ‘Rode draden 3’ gaat in op de werkwijze ‘falen door macrostabiliteit’. Dit is een methode om een ontwerpverificatie uit te voeren voor het faalmechanisme macrostabiliteit binnenwaarts en de vervolgmechanismen die daarbij kunnen optreden. Op de website kun je ‘Roden draden 3 - Werkwijze falen door macrostabiliteit’ lezen.

Samenwerken aan Kunstwerken op zoek naar KUNSTwerkers

Nederland staat voor een uitdaging: voor 2050 honderden kunstwerken waterveilig. Omgerekend betekent dit iedere 2 weken een kunstwerk veilig. In opdracht van het HWBP is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier daarom gestart met het innovatieproject 'Samenwerken aan Kunstwerken'. Het project richt zich op de hele levenscyclus van de kunstwerken. Voor het project worden nog zogenoemde KUNSTwerkers gezocht. Sluit je aan bij de Kunstgroep, een levendig netwerk waarin het delen van kennis, inzichten, zorgen en oplossingen centraal staat. Heb je een vraag of een kunstwerkproject? Stuur dan een mail naar sk@hhnk.nl of kijk op de projectpagina.

Lauwersmeerdijk natuurlijk duurzaam

Waterschap Noorderzijlvest, aannemerscombinatie Waddenkwartier (GMB en Heijmans), Arcadis en andere partners werken samen aan de duurzaamste dijk van Nederland: de Lauwersmeerdijk. Hoe denken ze dat waar te gaan maken? Duurzaamheidswinst is te behalen op het vlak van circulair ontwerpen en bouwen, het zoveel mogelijk beperken van uitstoot, het stimuleren van de biodiversiteit en zorgen voor een goede ruimtelijke kwaliteit. Bij elke ontwerpstap in de planuitwerking berekenen ze de winst van deze maatregelen op basis van de milieukostenindicator. Aan het einde van de planuitwerking (2023) laten ze aantoonbaar zien hoe duurzaam de Lauwersmeerdijk versterkt gaat worden. Meer weten? Bekijk de video of neem een kijkje op de projectpagina.