Nieuws

Lauwersmeerdijk in uitvoering

Het dijversterkingsproject Lauwersmeerdijk is volop in uitvoering. Wetterskip Fryslan vernieuwt hier de asfalt-, gras- en blokkenbekleding van 4,5 kilometer dijk. De uitvoering is een logistieke uitdaging, waar het wetterskip een aantal slimme trucjes voor bedacht. Zo werd van oude blokkenbekleding een tijdelijk zeedijkje gebouwd. Het dijkje dempt de golven en zorgt ervoor dat ook bij opkomend water aan de onderkant van de dijk kan worden gewerkt. Het materiaal van het zeedijkje wordt later gebruikt voor de steenbestorting van de dijk. Van het gefreesde oude asfalt maakte het wetterskip een tijdelijke aan- en afvoerbaan voor zwaar transport. Dit materiaal vormt later in de uitvoering weer de fundering voor de nieuwe asfaltbekleding.

Unieke oplossing: zelfsluitende kering

Hoe bescherm je een monumentaal kloosterdorpje met beperkte ruimte tussen dorpsplein, huizen en de Maas tegen hoogwater? Waterschap Limburg onderzocht met bewoners en bedrijven hoe ze waterveiligheid en het behoud van het geliefde dorpsplein van Steyl konden verenigen. Het unieke idee om de dijkverhoging te combineren met een zelfsluitende kering lijkt de oplossing. Deze kering van 2,5 meter hoog zit in de grond verwerkt en komt zonder enig menselijk ingrijpen ‘uit zichzelf’ omhoog bij hoogwater. De innovatieve maatwerkoplossing komt tegemoet aan de wensen van inwoners om het dorpsgezicht te beschermen. Om de haalbaarheid te toetsen en de beste oplossing te kiezen, laat Waterschap Limburg marktpartijen een aantal ontwerpen uitwerken.

Kadernota vastgesteld

In de jaarlijkse kadernota staan de spelregels voor de programmering en de financiële kaders voor de komende 12 jaar. Hiermee kan het HWBP de koers voor de programmering van projecten bepalen. Deze kadernota is in een samenwerking tussen het HWBP en alliantiepartners tot stand gekomen en door het programmabestuur vastgesteld. In deze infographic (open deze in Adobe Reader voor volledige functionaliteit) zie je wat er in de kadernota staat en wat anders is dan vorig jaar.

image

Circulaire verbeterplannen Grebbedijk

Waterschap Vallei en Veluwe onderzocht tijdens een verkenningsfase hoe de Grebbedijk circulair verbeterd kan worden en ontwikkelde hiervoor een beoordelingskader circulariteit. Het project kreeg hiervoor een innovatiesubsidie vanuit het HWBP. Met het beoordelingskader ‘de Circulaire Peiler’ kan getoetst worden welk ontwerp het meest bijdraagt aan de circulariteitsdoelen. De commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) sprak recent haar enthousiasme uit over het innovatieve beoordelingskader en deed een aantal aanbevelingen voor verbetering. De rapportage, het afwegingskader en de reflectie van de commissie zijn in te zien op de website.

Digitale participatie Grutbroek

Hoe informeer je de omgeving in tijden van corona? Waterschap Rijn en IJssel organiseerde een online bewonersavond over de dijkverbetering Grutbroek en gaf hiermee het startschot voor het participatieproces voor de Omgevingswet. Belangrijke tips: houd het laagdrempelig, zonder ingewikkelde techniek (belangstellenden hadden via de website direct toegang tot de uitzending); maak een uitgebreid draaiboek; zorg voor een goed geïnformeerde presentator en neem van tevoren op wat mogelijk is (zoals de presentatie over het project). Het bleek bovendien een absolute meerwaarde om mensen vragen te laten stellen tijdens de uitzending, bijvoorbeeld via de mail en WhatsApp. De uitzending en de Q&A zijn hier terug te kijken.