Nieuws

Winnaars Waterinnovatieprijs 2019

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (Limburg) is de winnaar van de Waterinnovatieprijs 2019 in de categorie waterveiligheid.

De prijs werd op 12 december in Utrecht in ontvangst genomen tijdens de eerste editie van het Waterinnovatiefestival, georganiseerd door de Unie van Waterschappen. De jury kwalificeerde het project als ‘duurzame dijkversterking met aandacht voor het landschap’. Erodeerbare steilranddijken en hoge gronddijken met flauwe taluds vormen de basis van de dijkversterking. Zandige oevers van versterking Houtribdijk (Rijkswaterstaat) won de publieksprijs.


Kleinste dijk uit Waterwet

Met het verwijderen van dijkpaal 72.031 is het kleinste dijktraject van Nederland in Kessel niet langer een waterkering. Het 145 meter lange dijkje beschermt slechts 1 rij huizen en werd in 1996 als nooddijk aangelegd. In 2005 werd de dijk als primaire waterkering in de Waterwet opgenomen en werd het een van de 15 HWBP-projecten van de Noordelijke Maasvallei. Om aan de wettelijke eisen te voldoen moest de Kesselse dijk 2 meter worden verhoogd. Bewoners, waterschap en gemeente kwamen tot andere oplossing.


#MeemetRomee

Sommige delen van de Wieringermeerkering voldoen niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen. Het gaat om het westelijke deel van de dijk: een deel van de dijk rondom het Amstelmeer, 3 sluizen (Haukeskeersluis, Haukesschutsluis en de Ulkesluis) en 300 meter dijk langs het Waardkanaal, ter hoogte van Kolhorn. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is gestart met een versterkingsproject. Ga mee met omgevingsmanager Romee Huisman en maak via haar vlog kennis met dit nieuwe project(gebied).


Aanleg oeverdijk bij Hoorn gestart

De alliantie Markermeerdijken is begin oktober ter hoogte van Hoorn gestart met het opspuiten van de oeverdijk. De aanleg van dit bijna 5 kilometer lange zandlichaam duurt ongeveer 2,5 jaar. Door de oeverdijk, onderdeel van de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam, blijft de monumentale Westfriese Omringdijk intact. Bovendien biedt deze innovatieve manier van dijkversterken kansen voor recreatie, natuur en de lokale economie. Zo richt de gemeente Hoorn een deel van de oeverdijk na de aanleg in als stadsstrand.


Uniek grondonderzoek voor sterke dijken

Op 2 locaties in Nederland is onderzoek gestart naar de sterkte van de grond in dijken, specifiek in de zones boven de grondwaterstand (de onverzadigde zone). Met de resultaten uit dit onderzoek kunnen we de veiligheid van dijken in Nederland nóg beter analyseren. Het onderzoek wordt uitgevoerdgedurende een jaar en vindt plaats in opdracht van de POV Macrostabiliteit en Rijkswaterstaat WVL, in samenwerking met de waterschappen Rijn en IJssel en Aa en Maas, en Deltares.


Eerste uitwisselingen voor rivierverruiming Oeffelt en Meanderende Maas

Het programmabestuur HWBP heeft met vaststelling van het programma 2021-2026 voor het eerst besloten om budgetten uit te wisselen van dijkversterking naar rivierverruiming. Waterschap Aa en Maas en Waterschap Limburg deden in de consultatieronde hiertoe een verzoek. Dat gebeurde voor rivierverruimingen in de projecten Meanderende Maas (Ravenstein-Lith) en Oeffelt. Rivierverruiming zorgt voor lagere waterstanden. Dit maakt de hoogteopgave voor de beide dijktrajecten kleiner en dat levert een besparing op. De projecten Meanderende Maas en Oeffelt zijn onderdeel van Deltaprogramma Maas.