Ingezoomd


In deze rubriek zoomen we in op een innovatieve techniek, ingezet bij een HWBP-project. Dit keer Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden over een methode om de bodem en bovenkant van een dijk driedimensionaal in beeld te brengen.


De opgave

De Lekdijk beschermt een groot deel van Midden- en West-Nederland tegen overstroming. Als hij doorbreekt, kan een groot deel van de Randstad, tot Amsterdam aan toe, overstromen. Daarom versterkt Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de dijk tussen Amerongen en Schoonhoven, over een totale lengte van wel 55 kilometer, in 6 deeltrajecten. Dat wil het waterschap zo gericht mogelijk doen.



De innovatieve oplossing

Het waterschap ontwikkelde samen met Geodan en de Basisregistratie Ondergrond (BRO) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een digital twin die de binnenkant van de dijk in 3D-beeld kan laten zien. Door het 3D-model is duidelijk geworden dat de Lekdijk niet over de hele lengte verzwaard hoeft te worden, maar dat versterking op specifieke plekken voldoende is. Hierdoor worden kosten bespaard en is de doorlooptijd van het project korter. Bovendien is de dijkversterking op deze manier minder ingrijpend voor bewoners.


Meer weten?

De digital twin van Sterke Lekdijk zou een blauwdruk kunnen zijn voor andere organisaties en projecten.