Stof tot nadenken

Dijkwerkers over stikstofproblematiek

Van Limburg tot Groningen; door het hele land breken dijkwerkers hun hoofd over de stikstofproblematiek. Laten we die hoofden bij elkaar steken, dacht het HWBP. De dag nadat het Adviescollege Stikstofproblematiek haar rapport publiceerde, kwamen 25 dijkwerkers die aan de lat staan voor oplossingen in hun project bij elkaar.


Vergunningsverlening

De uitspraak van de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met Europese natuurwetgeving, bracht de vergunningverlening voor bouwprojecten tot een tijdelijk halt. Op 25 september presenteerde het Adviescollege van Stikstofproblematiek haar advies. Vergunningverlening werd hiermee weer mogelijk. Maar wel met scherpe eisen.


Ingewikkeld

Als er een ding duidelijk naar voren komt tijdens de dijkwerkersbijeenkomst een dag later, dan is het wel dat het geen makkelijke opgave wordt. Experts die uitleg geven over actualiteiten, aandachtspunten en kansen rondom vergunningverlening en inkoop, zetten bij elke mogelijkheid minstens 2 kanttekeningen. En wie rondkijkt in de zaal, ziet vragende blikken. Hoe houden we de dijken sterk én verminderen we de stikstofuitstoot?


Behoefte aan kader en kennisdrager

De grootste behoefte van de aanwezige dijkwerkers is zonder uitzondering: antwoorden. Een afwegingskader dat houvast biedt. En een loket met mensen die hen kunnen ondersteunen in deze zoektocht. Door elkaars casussen lopen en samen dilemma’s, ervaringen en oplossingen delen tijdens deze bijeenkomst helpt al, geven ze aan, maar ze hebben meer nodig.

Breinbrekers

Een van de vele dilemma’s die naar voren komen, is hoe om te gaan met meekoppelkansen. De afschaffing van het PAS maakt het minder aantrekkelijk om met een breed vizier naar gebiedsontwikkeling te kijken. De stikstofconsequenties van élke extra verandering die je meeneemt - of het nou een fietspad, zonneweide of parkeerterrein is - telt namelijk mee in de vergunningsaanvraag. En dat terwijl die extra veranderingen kansen zijn die we juist graag willen benutten. Het belangrijkste advies luidt: ‘Kijk vooral naar mogelijkheden om de uitstoot van stikstof zoveel mogelijk te beperken. Dat is juridisch gezien de makkelijkste route.’

Vervolg

De programmadirectie van het HWBP vindt het belangrijk om dijkwerkers met elkaar in contact te brengen, om zo meer van elkaars vraagstukken en oplossingen te leren. Zo ook voor de stikstofproblematiek. ‘Deze middag is een eerste stap die zeker vervolg krijgt’, zegt dagvoorzitter Lotje de Haes. ‘Misschien ook met andere partijen erbij, zoals collega’s van de provincie, om ook met hen van gedachten te wisselen. De vragen, dilemma’s en behoeftes die deze middag op tafel kwamen, brengen we over op partners zoals de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat. En op deze pagina in de dijkwerkerscommunity kan iedereen zijn tips en tricks delen.’


‘Een makkelijke opgave is het niet,’ besluit Lotje, ‘maar als we de kennis en ervaringen bundelen, staan we samen sterk om de stikstofproblematiek zo goed mogelijk het hoofd te bieden.’


Lees hier het voorstel van de Adviescommissie Stikstofproblematiek en bekijk hier de reactie van de Unie van Waterschappen.