Nieuws

Nieuwe werkwijze financiële uitwisseling

De Unie van Waterschappen en het Rijk hebben een nieuwe werkwijze vastgesteld voor financiële uitwisseling tussen dijkversterkingen en rivierverruimingen. Rivierverruimingsmaatregelen leiden tot lagere rivierwaterstanden. Daardoor is er minder geld nodig voor dijkversterking. Bespaarde kosten worden vanaf heden vastgelegd in de begroting van het HWBP. Deze werkwijze geldt in afwachting van afspraken over integraal riviermanagement.

Feitenanalyse naar Tweede Kamer

Om inzicht te krijgen in de oorzaken van veranderende kostenramingen van lopende projecten uit het hoogwaterbeschermingsprogramma, zijn afgelopen maanden 14 lopende HWBP-projecten verkend. Het onderzoek laat zien dat er niet 1 aanwijsbare oorzaak is. Elk project is uniek en heeft zijn eigen verhaal. De belangrijkste factoren die invloed hebben op de ramingen zijn: nieuwe waterveiligheidsnormen, veranderende inzichten gedurende de looptijd van een project, en nieuwe kennis. Het rapport is recent ter kennisgeving naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees het hele HWBP-rapport Feitenanalyse veranderende kostenramingen Hoogwaterbeschermingsprogramma.


Stand van het land

Liggen we op schema met het uitvoeren van onze opgave? We geven je de stand van het land, gebaseerd op de 2de kwartaalrapportage van HWBP.

  • 19 km van de dijkversterking was voor 2019 gereed.
  • 174 km dijk versterken we naar verwachting tussen 2019 en 2024.
  • 62,7 km dijkversterking is in het 2de kwartaal toegevoegd aan de (voor)verkenningsfase.
  • 4,4 km dijkversterking is in het 2de kwartaal verschoven naar de realisatiefase.
  • Van de geprognotiseerde 180,3 miljoen euro subsidie voor dijkversterking voor 2019 is tot en met het 2de kwartaal 47,1 miljoen uitbetaald (26%).

Kennisplatform Risicobenadering stopt

Na bijna 700 adviezen aan HWBP-projecten en waterkeringbeheerders over de toepassing van de nieuwe normen in de praktijk, stopt het Kennisplatform Risicobenadering (KPR). Het Adviesteam Dijkontwerp en het Kennis- en kundeplatform nemen het stokje over. De opgedane ervaringen van het KPR zijn gebundeld in een boek.

POV-Waddenzeedijken start onderzoek asfaltbekleding

Zijn er innovatieve asfaltmengsels, asfaltconstructies of aanbrengtechnieken die onze zeedijk sterker maken en klaar voor de toekomst? De oplossingen die enkele aannemersbedrijven aandroegen, worden de komende jaren via enkele proefvakken gemonitord. Met het onderzoek hopen Waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân te komen tot een goede basis voor een sterkere en duurzamere asfaltbekleding.