4. Ontwikkelthema's
De dijk staat midden in de maatschappij. We hebben te maken met divers beleid en veel stakeholders. In dit deel leest u meer over HWBP ontwikkelthema’s zoals innoveren, duurzaamheid & ruimtelijke kwaliteit, omgevingsmanagement en marktsamenwerking.
Als bestuurder heeft u een aanjaagfunctie en ambassadeursrol te vervullen in het stellen van ambities en het bieden van gunstige voorwaarden om goed ingepaste, innovatieve, duurzame dijken te realiseren. In dit grote programma met meer dan 100 projecten hebben we de mogelijkheid om schaaleffecten te bereiken en een wezenlijk verschil te maken in de waterbouw.
Innoveren
Innoveren en innovaties toepassen is noodzakelijk bij HWBP projecten. Dankzij innovaties worden de Nederlandse dijken en kunstwerken steeds slimmer, goedkoper, duurzamer en passend in de omgeving. Daarom investeren we jaarlijks 10 miljoen euro in het stimuleren van innovaties. In tegenstelling tot de reguliere projecten, worden innovatieprojecten 100% gesubsidieerd.
We werken samen met kennisinstellingen zoals Deltares en Stowa. Met de Kennis- en innovatieagenda geven we richting aan de innovaties, die we op verschillende thema’s willen realiseren.
Innoveren is inspirerend en doen we samen. Het is echter niet vrijblijvend. Als een innovatie zich heeft bewezen, gaat op een gegeven moment het ‘comply or explain’ principe gelden: de innovatie wordt toegepast, tenzij er een onderbouwde reden is om dit niet te doen. Alleen dan komen innovaties goed tot wasdom en voorkomen we dat innovaties op de plank blijven liggen.
Bestuurders hebben een belangrijke aanjaagfunctie. Via de Bestuurlijke Ambassadeurs Groep (BAG) treden bestuurders naar voren als ambassadeurs voor innovaties. De innovatieversneller helpt bij de vroegtijdige verkenning van innovatiemogelijkheden.
Meer informatie:
Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit
Alle alliantiepartners hebben zich gecommitteerd aan diverse duurzaamheidsakkoorden, zoals het Klimaatakkoord, het Nationaal Grondstoffenakkoord en de Green Deal Duurzaam 2.0. Dit betekent dat wij ook bij de versterkingsopgave ambities willen realiseren op het gebied van energie, klimaat, circulariteit en ruimtelijke kwaliteit.
We hebben samen een programmatische aanpak ontwikkeld, die een vertaling maakt van landelijk beleid naar concrete, praktische instrumenten voor dijkversterkingsprojecten.
Om meer duidelijkheid te bieden over de subsidiabiliteit van de inzet van emissieloos materieel hebben we een ‘toetsingskader emissieloos bouwen’ ontwikkeld. Dit heeft een enorme boost gegeven aan de investeringen in emissieloos materieel door de markt.
Net als bij innovaties spelen bestuurders een belangrijke rol in het aanjagen en mogelijk maken van duurzame dijken. Binnen het HWBP is een energieke community actief.
Lees meer:
Duurzame dijkendag 2023
Omgeving
Dijkversterkingsprojecten hebben een omgevingsmanager in hun projectteam. In een actieve omgeving met vaak veel stakeholders en meekoppelkansen met andere opgaven valt het soms niet mee om tegelijkertijd tempo te houden in de uitvoering. Dit is een dilemma dat u als bestuurder waarschijnlijk ook tegen zult komen.
In het HWBP is communicatie- en educatiemateriaal ontwikkeld dat inzicht biedt in het belang van de dijkversterkingsopgave, het proces van een dijkversterkingsproject en de rol van omwonenden en andere stakeholders daarbij. Dit materiaal kan in projecten gebruikt worden bij omgevingsmanagement.
Op programmaniveau buigen het programmabestuur en de programmadirectie zich ook periodiek over ontwikkelingen in de landelijke omgeving, die kansen of risico’s opleveren voor het halen van de doelen van het HWBP.
Lees meer:
Samenwerking met de markt
Dijken en kunstwerken versterken doen wij samen met diverse marktpartijen. Een groot scala aan aannemers en ingenieurs is actief in de waterbouw. Zij hebben veel kennis en ervaring met technieken en kunnen bijdragen aan innovatieve oplossingen. Marktsamenwerking is cruciaal voor het verloop van een project.
Binnen het HWBP worden veel nieuwe contractvormen in de praktijk gebracht. Kennis hierover delen we binnen de alliantie. Een goede planning is van belang, zodat de markt kan anticiperen op mogelijke opdrachten.
Via onder andere de Taskforce Deltatechnologie is er overleg met marktpartijen.
Lees meer: