Ingezoomd
In deze rubriek zoomen we elke editie in op een innovatieve techniek, ingezet bij een HWBP-project. Dit keer Waterschap Rijn en IJssel over een techniek tegen piping bij de dijkversterking Twentekanaal Zutphen.
De opgave
In de dijken langs het Twentekanaal bij Zutphen heeft het waterschap Rijn en IJssel in totaal 1.200 m zanddicht, waterdoorlatend geotextiel onder de grond geplaatst, om het faalmechanisme piping te voorkomen. Piping is het fenomeen waarbij water via een zandlaag onder de dijk door stroomt en achter de dijk weer omhoog komt. Hierdoor spoelt er zand onder de dijk, waardoor de dijk instabiel wordt en kan inzakken.
De innovatieve oplossing
Voor het plaatsen van het geotextiel gebruikte het waterschap een innovatieve freesmachine. De machine kan in 1 beweging een geul van 5 m diep graven en in dezelfde beweging het textiel erin plaatsen. Gps en sensoren controleren of het textiel goed en onbeschadigd is en op de juiste diepte ligt. Wil je zien hoe de freesmachine te werk ging?
Bekijk dan de video van Waterschap Rijn en IJssel.
Meer weten over piping? Waterschap Rivierenland maakte er bovenstaande animatie over. En op de website van de Projectoverstijgende Verkenning (POV) Piping lees je alles over de pilotprojecten die de afgelopen jaren zijn geïnitieerd om de verschillende aspecten van piping te onderzoeken.