Nieuws
Samenwerkingsovereenkomst met Deltares verlengd
Kennis en innovatie horen bij dijkversterking. HWBP en Deltares zorgen er dan ook al tien jaar voor dat innovaties en resultaten uit onderzoek in het programma worden toegepast. Eind april werd de bestaande samenwerkingsovereenkomst met minieme wijzigingen verlengd tot 22 april 2027.
De ambitie is en blijft om onderzoekagenda’s op elkaar af te stemmen. Daarnaast blijft Deltares de programmadirectie adviseren over hoe kennis en innovatie in de versterkingsprojecten kan worden toegepast. Ook voert het ‘kennisinstituut rond water en ondergrond’ in opdracht van diverse waterschappen kennis- en innovatieprojecten uit.
In wezen zorgen HWBP en Deltares voor de ontwikkeling van nieuwe kennis en innovatie om de veiligheidsopgave slimmer te realiseren. En dat werkt. Zo levert innovatie concrete besparingen in de opgave op. Daarnaast maken HWBP en Deltares de toepassing van innovatie aantrekkelijk. Onder andere door vooraf te bedenken hoe de nieuwe kennis in de praktijk van nut wordt.

Annemieke Nijhof (Deltares) en Erik Wagener (HWBP) ondertekenen de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Aan de slag met nieuwste kennis over dijkstabiliteit tijdens de uitvoering
De Innovatieversneller is een initiatief dat projecten verder helpt om nieuwe kennis over stabiliteit van dijken ook tijdens de uitvoering goed toe te passen. Met deze eenduidige aanpak voor het inschatten en monitoren van de dijkstabiliteit tijdens de uitvoering kunnen dijkversterkingen efficiënt en veilig worden uitgevoerd.
Maar de Innovatieversneller biedt daarnaast nog veel meer. Neem een kijkje op onze webpagina of op de Wiki. Ook informatie vanuit het programma Samenwerken aan Kunstwerken stellen we nu via de Wiki beschikbaar.
Wil je contact opnemen met het team van de Innovatieversneller? Stuur dan een e-mail naar div@wsrl.nl.
Ontdek de voordelen van het Expertadviesteam Marktbenadering!
Waterschap Zuiderzeeland heeft onlangs het Expertadviesteam Marktbenadering ingezet voor het project Versterking IJsselmeerdijk. Dit team beoordeelde de aanbestedingsdocumenten kwalitatief en gaf advies aan het projectteam, inclusief specifieke door hen ingebrachte vragen en dilemma's. Het resultaat was buitengewoon positief. Het projectteam waardeerde de expertise en de heldere, constructieve adviezen als bijzonder waardevol.
‘We zijn blij met de adviezen van het Expertadviesteam Marktbenadering. Enerzijds heeft het ons geholpen met een aantal vraagstukken die relevant zijn voor de aanbesteding en contractering voor project Versterking IJsselmeerdijk. Anderzijds is het een kwaliteitsborging op het aanbestedingsdossier. We willen hiermee onze kennis en ervaringen breder delen binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma.’
contractmanager Gerjan Spijkerboer
Over het Expertadviesteam Marktbenadering Het Expertadviesteam Marktbenadering bestaat uit experts op het gebied van inkoop- en contractmanagement, werkzaam binnen de HWBP-alliantie. Op verzoek bieden zij frisse en deskundige adviezen over marktbenaderingsstrategieën, inkoopplannen en contract- en aanbestedingsdocumenten aan collega-waterschappen. Zo wordt de kracht van de alliantie optimaal benut voor verdere kwaliteitsontwikkeling en innovatie binnen het inkoopproces.
Wil je ook gebruik maken van het Expertadviesteam Marktbenadering? Neem dan contact op met Marnix Roosjen, senior adviseur markt en contracten bij de programmadirectie HWBP (marnix.roosjen@HWBP.nl).

Nieuwe projecten langs de Zuidelijke Waaldijk
Waterschap Rivierenland bereidt zich voor op een volgende tranche aan projecten richting hun einddoel om ruim 400 kilometer te versterken. Op basis van de trajectaanpak en de ingangstoetsen zijn vier nieuwe projecten voor de verkenningsfase opgenomen in de programmering 2025-2036. De ingangstoetsen voor de resterende drie projecten staan op de planning om dit jaar te doorlopen met het HWBP.
De versterking van de noordelijke Waaldijk is volop in uitvoering. De eerste projecten worden in 2024 en 2025 opgeleverd. Vanuit continuïteit in de opgave is het nodig om nieuwe projecten te gaan voorbereiden.
Aan de overkant van de Waal gaat het om een verwachte versterkingslengte van 70 km, tussen Nijmegen en Werkendam. Met de ervaring uit de eerste tranche bracht een intern team advies uit over het inrichten van de voorbereidingen. De besluitvorming over de activiteiten om vanaf 2025 een vliegende start te kunnen maken is afgerond. Wil je meer weten? Stel je vraag aan het programmateam via M.SecretariaatProgrammateam@wsrl.nl.
Community Techniek: welke kansen zien dijkwerkers?
Vijftig dijkwerkers uit de HWBP-community Techniek zijn op 26 maart in het LEF Future Center bezig geweest met de vraag: hoe kunnen we Nederland samen nog slimmer, sneller en goedkoper waterveilig maken? Dit leverde meer dan duizend goede én gedurfde ideeën op. Met het laaghangend fruit gaan we alvast van start. Bijvoorbeeld ‘Durf de verkenningsfase sneller te doorlopen’ en ‘Haal actief kennis op bij andere projectteams’.
Voor kansrijke grotere ideeën gaat de community nog een verdiepingsslag maken.
Meer informatie hierover kun je opvragen bij Harm Rinkel (harm.rinkel@hwbp.nl) of Jelle ten Bokkel Huinink (jelle.ten.bokkelhuinink@hwbp.nl).
Stikstofuitdagingen bij dijkversterking: nieuwe perspectieven
Stikstof vormt een aanzienlijk risico voor dijkversterkingen. Op dit moment blijkt dat projecten veel tijd kwijt zijn met het aanvragen van de vergunning, hoge kosten moeten maken voor inzet van emissieloos materieel en een groot risico lopen op vertraging.
Om te beoordelen of meerkosten voor stikstofreductie subsidiabel zijn, heeft het programmabestuur op 4 april het prototype toetsingskader stikstof vastgesteld.
Intensief overleg tussen de programmadirectie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal naar verwachting resulteren in de afspraak met de bestuurders van provincies dat dijkversterkingen de mogelijkheid krijgen om extern salderen in te zetten. Dit biedt aanzienlijk meer handelingsperspectief voor dijkversterkingsprojecten.
Voor meer informatie kun je mailen naar jan.baltissen@hwbp.nl.
Toetsingskader emissieloos bouwen HWBP 2022 | Handreiking | Hoogwaterbeschermingsprogramma
Handige tool: Roadmap Duurzaam HWBP
In veel projecten wordt al met ambitie vormgegeven aan duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Duurzaamheid, en dan met name klimaat & energie en circulariteit, zijn relatief nieuwe begrippen in dijkversterking. Om projecten te helpen met eventuele duurzaamheids-issues, heeft team Duurzaamheid een handige tool ontwikkeld: de interactieve Roadmap Duurzaam HWBP.
Per fase (voorverkenning, verkenning, planuitwerking, aanbesteding en realisatie) staat stap voor stap beschreven wat een project kan doen om duurzaamheid te borgen, welke instrumenten hiervoor beschikbaar zijn en wie ze hierbij moeten betrekken. Ook vind je links naar de betreffende instrumenten, handreikingen en voorbeelden, zodat je snel aan de slag kunt gaan.
Het HWBP streeft ernaar om duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit geborgd te hebben in de aanpak van de projecten. Vanuit de monitor Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit uit 2023 blijkt dat we behoorlijke stappen maken binnen de dijkenprojecten, maar dat we er nog niet zijn. Met deze roadmap komen we nu in ieder geval weer een stuk verder.

Twee hondshaaien in Waddenzee langs dijk bij Lauwersoog
Langs de dijk bij Lauwersoog zijn enkele jaren terug kunstriffen in de Waddenzee geplaatst, om te onderzoeken of de dijk hiermee een betere leefomgeving wordt voor vissen en ander onderwaterleven. Afgelopen maart vonden onderzoekers twee hondshaaien bij het onderzoeken van de riffen.
Dit experiment maakt deel uit van project Waddentools Swimway Waddenzee, geleid door de Waddenvereniging, als onderdeel van de dijkversterking Lauwersmeerdijk van Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat. Het doel is meer te leren over hoe verschillende vissoorten de Waddenzee gebruiken om met die kennis betere beheermaatregelen te treffen om zo de visstand te verbeteren. De Waddenvereniging ziet kansen voor het herstel van de onderwaternatuur, bijvoorbeeld langs de Afsluitdijk.
Ga voor meer informatie naar de website van de Waddenvereniging: Haaien in kunstrif Waddenzee - Waddenvereniging.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen