Ingezoomd
Handreiking doelmatige laadinfrastructuur
De opgave
Vanwege de netcongestie maken de HWBP-projecten aanzienlijke kosten om het materieel te laden; het loopt op tot tientallen miljoenen euro’s. Dit komt vooral omdat er veel wisselaccu’s en batterijcontainers moeten worden gekocht. Deze worden vervolgens verplaatst naar een laadpunt waar de prijs per kilowatt flink hoger is dan van het reguliere stroomnet. Met een kennis- en innovatieonderzoek vanuit het HWBP heeft Waterschap Noorderzijlvest onderzocht hoe dit slimmer en goedkoper kan.
De oplossing
Dit onderzoek leidde tot een compacte handreiking. Hierin geven we inzicht in de huidige stand van zaken. Daarnaast resulteerde het onderzoek in een aantal maatregelen die we kunnen nemen om tot doelmatige investeringen te komen. Dat zijn:
- Bundel de projecten slim. Ga op zoek naar andere partijen, zoals gemeenten en Rijkswaterstaat en leg samen laadvoorzieningen aan;
- Start op tijd met het ontwikkelen van de laadinfrastructuur. In de praktijk blijkt dat dit veel tijd kost. Het is daarom verstandig hier al in de verkenning van een dijkversterkingsproject mee te beginnen. Dan is er tijd om te zoeken naar de meest optimale voorziening.
- Ga in overleg met de netbeheerder om flexibele afspraken te maken, zoals alleen ’s nachts laden.
Tot slot leidde het onderzoek tot de volgende aanbevelingen:
- Bevorder kennisdeling over laadinfrastructuur, zodat niet bij ieder project steeds opnieuw het wiel hoeft te worden uitgevonden. Stimuleer de ontwikkeling van een leercurve binnen het programma, waarbij stap voor stap wordt gewerkt aan een doelmatige aanpak voor de laadinfrastructuur.
- Creëer langetermijnzekerheid voor de opdrachtnemer, zodat deze eerder bereid is om te investeren en zich in te zetten voor een doelmatige aanpak.
- Creëer een relatie met de netbeheerder, zodat deze bereid is om mee te denken en wil meewerken aan nieuwe mogelijkheden.
- Onderzoek de potentie van andere soorten emissieloos materieel, zoals waterstof. Het strategisch inzetten van ander emissieloos materieel kan mogelijk onevenredige kosten voor elektrisch laden voorkomen.
Het resultaat
Netcongestie zal nog veel jaren aan de orde zijn. HWBP-projecten, ook die waarbij de realisatiefase pas in de verre toekomst ligt, krijgen hier ongetwijfeld mee te maken. Om de kosten te drukken, zullen zij flink werk moeten maken van voorgaande aanbevelingen. In de praktijk moet blijken of deze hun vruchten afwerpen.
Het helpt dat waterschappen hierbij niet alleen staan. Ook andere partijen, zoals gemeenten, provincies en grote bedrijven, zitten in de transitie naar emissieloos bouwen. Velen hebben het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen ondertekend en zijn daarom verplicht emissieloos materieel in te gaan zetten. De eerste belangrijke stap is in 2028: dan moet al het lichte bouwmaterieel emissieloos zijn.
Op de lange termijn kan de netbeheerder steeds meer laadvoorzieningen aanbieden. Maar nu is het voor ieder project nog puzzelen en zaak om alle mogelijkheden zo goed mogelijk benutten.
Meer lezen?
De Groene Koers voor Bouw en Infra heeft in oktober een rapport gepubliceerd met inzicht in laadkosten en TCO van elektrisch materieel.