Ingezoomd
Embankment Suite
Hoe groot is de kans op een overstroming?
In deze rubriek zoomen we in op een innovatieve techniek, ingezet bij een HWBP-project. Dit keer onder de loep: de Embankment Suite. In dit project ontwikkelen we, samen met Rijkswaterstaat en Deltares, software waarmee we op een eenduidige manier de overstromingskans van de waterkering kunnen bepalen. Hierbij staan de waterkering en het gedrag van de waterkering centraal.
De opgave
Bij het beoordelen en ontwerpen van een dijk spelen verschillende mechanismen een rol. Zo moet bij het ontwerpen van een stabiliteitsberm rekening gehouden worden met de ontwikkeling van waterspanningen in de dijk en ondergrond, de zetting van de ondergrond en de grondmechanische stabiliteit van het dijklichaam. Voorheen vonden analyses van deze mechanismen in aparte softwarepakketten plaats en werden tools ontwikkeld om nieuwe kennis toe te voegen en gegevens van het ene naar het andere pakket te krijgen. Maar zowel vanuit gebruik als beheer van de applicaties en tools is dit niet efficiënt. Vanuit de technische community was er daarom behoefte aan nieuwe software om de sterkte van de kering meer integraal te kunnen analyseren.
De oplossing
De Embankment Suite ontsluit de laatste kennis, is minder foutgevoelig én minder arbeidsintensief dan voorgaande softwarepakketten. Dit komt doordat de verschillende softwarepakketten binnen de Embankment Suite eenvoudig gegevens met elkaar kunnen uitwisselen en ook aan te sturen zijn vanuit andere applicaties. Ook zorgt de Embankment Suite ervoor dat er een landingsplek is voor nieuwe kennis en innovatieprojecten die nu worden ontwikkeld.
Senior adviseur techniek en innovatie Harm Rinkel van de programmadirectie HWBP: ‘De Embankment Suite geeft meer inzicht in het gedrag van de kering, doordat het veel duidelijker is hoe alle mechanismen samenwerken in relatie tot de eigenschappen van de kering. De tijd die we besparen met het maken van ‘de som’, kunnen we nu gebruiken voor het begrijpen van de kering. Waar eerst elk onderdeel apart bekeken werd, ligt nu de focus op het gedrag van de waterkering als geheel. Daardoor is een nauwkeurigere evaluatie mogelijk.’
Het resultaat
Rondom de ontwikkeling van de Embankment Suite is een brede gebruikersgroep georganiseerd. Bij elke stap van de ontwikkeling is naar hun mening gevraagd en ook na de impuls van het HWBP zal deze community in stand blijven. De Embankment Suite is nu al een gemeenschappelijke standaard voor het analyseren van het gedrag van de waterkering. Met de Embankment Suite kunnen op dit moment waterspanningen worden berekend en (probabilistische) analyses worden uitgevoerd voor piping en macrostabiliteit.
Verder wordt er hard gewerkt aan het uitbreiden van functionaliteiten, zoals het ontwikkelen van een tool voor het berekenen van zettingen. De gebruikersgroep, bestaande uit waterschappen en marktpartijen, blijft actief betrokken en geeft voortdurend input over benodigde ontwikkelingen en aanpassingen.
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, blijven er enkele uitdagingen. Zo kan het overschakelen naar de Embankment Suite ingewikkeld zijn voor lopende projecten. En door de specialistische aard van de software is ondersteuning bij het toepassen cruciaal. Daarnaast hebben projecten soms uiteenlopende wensen en staat kennisontwikkeling niet stil. Het is belangrijk dat de gebruikersgroep duidelijke prioriteiten blijft stellen bij de doorontwikkeling. Tot slot moet de software alle processen vanuit beheer (zorgplicht inclusief beoordelen) en het ontwerp van maatregelen ondersteunen. Hierdoor wordt niet alleen de efficiëntie vergroot, maar worden waterkeringen in Nederland ook beter voorbereid op toekomstige uitdagingen.