Stand van de
Innovatiemonitor
In 2024 hebben we weer onze tweejaarlijkse innovatiemonitor gehouden. Het doel hiervan is om te kijken of de Kennis- en innovatieagenda van het HWBP haar doelen bereikt. Op deze pagina vind je een samenvatting van de onderzoeksresultaten.
Resultaten
2021
2025
2030
167 miljoen euro besteed aan de investering in innovaties
De respondenten geven aan een opbrengst van circa 740 miljoen tot 1060 miljoen euro te zien in de lopende projecten. Ook geven de respondenten dit jaar een grotere besparing aan dan in 2021. Toen was de besparing circa 370 miljoen euro.
Bekendheid met innovaties
Dit jaar zijn de respondenten bekend met gemiddeld 34 innovaties. Dit aantal ligt beduidend hoger dan in de voorgaande meting van 2021 met gemiddeld 26 innovaties.
Innovaties in projecten
In de projecten worden uiteindelijk gemiddeld 13 innovaties overwogen, 5 ontwikkeld en 8 gebruikt. Ook deze aantallen zijn hoger dan in 2021 met respectievelijk 9, 3 en 5 innovaties.
Toepassen van nieuwe kennis
Duurzaamheid
Verkleinen veiligheidsopgave
Beter inpassing in de omgeving
De belangrijkste drie redenen voor het toepassen van nieuwe kennis en innovaties zijn duurzaamheid (72%), verkleinen van de veiligheidsopgave (69%) en een beter inpassing in de omgeving (62%). Bij de daadwerkelijke opbrengst staan circulariteit (66%), een besparing in geld (60%) en een betere ruimtelijke inpassing (57%) in de top 3.
Samenwerking
De monitor heeft gelopen in de periode juni tot en met augustus 2024, waarbij de vragenlijst volledig is ingevuld voor 58 (innovatie)projecten en door 35 overige experts. De vragenlijst is uitgezet bij medewerkers van waterschappen, ingenieursbureaus, aannemers, kennisinstituten en de programmadirectie HWBP. Respondenten hebben de samenwerking zien verbeteren dankzij nieuwe kennis en innovaties. Meer dan de helft rapporteert een betere samenwerking binnen de eigen organisatie, tussen HWBP projecten en tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden.
Belang van kennis en innovaties
De betere samenwerking en hogere doelmatigheid benadrukken het belang van de kennis en innovaties binnen het HWBP programma. Daarnaast blijkt dat respondenten doorgaans een grote bijdrage van de innovaties aan toekomstige HWBP projecten verwachten. De meerderheid van de respondenten (70%) geeft aan dat kennis en innovaties dankzij de K&I-Agenda beter worden gedeeld. Daarnaast vind 73% dat ze door de K&I-Agenda makkelijk te vinden zijn. Ruim de helft (57%) stelt dat kennis en innovaties dankzij de K&I-Agenda meer worden toegepast.
Subsidie voor innovaties
Volgens de respondenten leveren de 100% subsidie voor innovaties binnen het HWBP K&I-portfolio, het risicovangnet en het jaarlijkse budget van gemiddeld 10 miljoen euro de grootste bijdrage aan de ontwikkeling en toepassing van kennis en innovaties binnen het HWBP.
Focus verschuiven
Respondenten geven aan dat de focus in de komende jaren mag verschuiven van productinnovaties naar procesinnovaties. Daarnaast mag de focus verschuiven van ‘nieuwe’ kennis/technieken bedenken naar het verbeteren en ontsluiten van de huidige kennis en implementatie van bestaande innovaties.
Wijze van aanbesteden
Net als in 2021 is bijna driekwart (77%) van de respondenten van mening dat de wijze van aanbesteden van grote invloed is op het initiëren en uitvoeren van innovaties en nieuwe kennis.
Risico's
De grootste belemmering voor het toepassen van nieuwe kennis en innovaties zijn ‘onbekende risico’s’ (40%). Hieruit volgt dat het belangrijk is om de risico’s bij een nieuwe techniek of bij nieuwe kennis inzichtelijk te maken en te ontsluiten. Respondenten lichten ook toe dat het doorontwikkelen en toepassen van innovaties tijd en geld kosten en (financiële) risico’s met zich meebrengen
Keerzijde snelle ontwikkeling
Dit jaar gaf 23% van de respondenten (t.o.v. 12% in 2021) aan dat projecten stroever verlopen door nieuwe kennis en innovaties. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de implementatie van veel ontwikkelingen tijdens het project vertraging veroorzaakt.
Delen van kennis en innovatie
Respondenten lichten toe dat de kennis meer gedeeld en beschikbaar gesteld moet worden. Bijvoorbeeld via landelijke bijeenkomsten of door deze te verankeren in leidraden. Het actief stimuleren (vanuit HWBP) is hier ook vaak een onderdeel van. Het helpt om bepaalde best practices te delen die andere waterschappen stimuleren om op zoek te gaan naar innovaties.
Waarom vallen innovatieve mogelijkheden af
Risico's zijn onbekend
Innovatie is onbekend
Traditionele oplossingen voldoen
Het zit niet in onze projectopdracht
Er is onvoldoende tijd om K&I in beeld te brengen
Innovatie aanmelden
Heb je nog een aanvullend idee voor een innovatieproject? Neem dan contact op met innovatiecoördinator Anouk te Nijenhuis.